Wist je dat je heel eenvoudig je eigen whisky kunt hebben?

Rubrieken
door Whisky Monkey!dinsdag, 19 september 2023 om 15:00
whiskybarrel heritage
Als whiskyliefhebber heb je er wel eens over nagedacht: het hebben van een eigen unieke whisky of een whisky met een finish naar wens. Nu kun je een vat kopen bij een distilleerderij met een spirit die na drie jaar whisky mag heten, maar wist je dat je dit ook (op kleine schaal) zelf kunt doen? Wij vertellen je hoe je heel eenvoudig je eigen whisky maakt.
Whisky rijpen is een delicaat proces. De spirit moet gestookt worden op precies de juiste manier en vervolgens moet dit een vat in dat ervoor zorgt dat er een unieke smaak komt. Distilleerderijen over de hele wereld hebben deze kunst onder de knie en zorgen voor de meest bijzondere levenselixirs voor whiskyliefhebbers.
Voor mensen die graag zelf aan de slag gaan met het levenswater is er een manier om zelf ‘whisky te maken’. Het enige wat je nodig hebt is een whiskyvat en new make spirit of een whisky die je van een finish wil voorzien.

Maak heel eenvoudig je eigen whisky met deze vaten

Via de website Heritage Glasses kun je een rijpingsvat kopen in verschillende maten. Op dit moment zijn er twee opties, namelijk een vat van 1 liter en een vat van 3 liter. Daar komt binnenkort ook nog een variant van 5 liter bij.
Deze vaten zijn allemaal handgemaakt van eikenhout en voorzien van een medium char. Heritage Glasses meldt op de website dat de spirit door deze afwerking en het formaat van het vat flink wat smaak krijgt van het eikenhout. Door het verbrande hout komen er wat rokerige tonen voorbij met onder andere karamel en vanille.
Natuurlijk is dit geen vat van volledig formaat, maar een kleiner vat. Er is daardoor veel meer houtcontact, waardoor de spirit sneller rijpt. Over de rijpingsperiode van je eigen drank vertelt Heritage Glasses het volgende:
‘Voor een scherpere gedistilleerde drank is een paar weken rijping voldoende, terwijl voor een echt harsachtige, balsamico smaak een rijping van een jaar de voorkeur kan hebben’.

Ideaal voor een finish of een blend

Het gebruik van een whiskyvatvat van Heritage Glasses zorgt er niet per definitie voor dat je van new make spirit je eigen whisky maakt. Het is tenslotte algemeen bekend dat spirit minstens drie jaar moet rijpen voordat het de naam whisky mag dragen. Wil je toch een echte unieke en eigen whisky uit het vaatje kunnen tappen, dan kun je ervoor kiezen om bestaande whisky’s met elkaar te huwen in een persoonlijke blend die je even laat rijpen.
Of nog mooier: geef een whisky naar keuze je eigen finish. Je kan daarvoor whisky in het vat stoppen zoals het geleverd wordt of ervoor kiezen om eerst met een andere drank aan de slag te gaan, je vat te reinigen en vervolgens een unieke nieuwe drank rijpen.
De periode van rijping hangt er natuurlijk vanaf wat je precies wil bereiken met je drank en daarom is het altijd slim om tussentijds te proeven. Hoe het precies werkt met de vaten, lees je in het artikel dat we eerder schreven.
Dit artikel is in samenwerking met Heritage Glasses.
Foto: Heritage Glasses.

POPULAIR NIEUWS