Het is dinsdag en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe Wist je dat? Dit keer gaan we het hebben over de voorwaarden van whisky. Want wist je dat whisky nogal aan wat voorwaarden moet voldoen voordat het whisky genoemd mag worden?
Whisky maken is niet iets wat je zomaar even doet. Om whisky, whisky te mogen noemen (of whiskey) zijn er per land en soort de nodige voorwaarden die ook in de wet zijn opgenomen. Hieronder vind je wat de wettelijke eisen zijn, voor een aantal regio’s.
Whisky mag Schotse whisky oftewel Scotch worden genoemd als :
Dan gaan we door naar Schotse single malt. Er is pas sprake van single malt als het naast bovengenoemde voorwaarden in één of meer batches is gedistilleerd in één distilleerderij;
En hoe zit het met single grain whisky? Schotse single grain whisky mag zo genoemd worden als het gedistilleerd is in één distilleerderij en geen single malt of een blended malt is. Het hoeft dus niet van één type graan gemaakt te zijn, maar moet wel uit één distilleerderij komen.
De Europese en Ierse regels voor het produceren van whisky verschillen in details. Het moge duidelijk zijn dat Europese whisky in Europa gedistilleerd moet zijn en Ierse whiskey in Ierland. Verder praten we over dezelfde alcoholpercentages, productiemethodes en minimaal drie jaar rijping.
Dit laatste is overigens pas in het leven geroepen in 1916. Toen werd de Immature Spirits Act aangepast waarbij whisky ineens minimaal drie jaar moest rijpen om deze naam te mogen dragen. Daarvoor was de minimale periode (vanaf 1915) twee jaar.
In Ierland bestaat ook nog zoiets als Pot Still Whiskey. Dit wordt bijna hetzelfde gemaakt als de Schotse single malt, maar hier geeft de Ierse wetgeving aan dat er minimaal 30% ongemoute gerst en minimaal 30% gemoute gerst gebruikt moet worden. Er mogen ook andere granen in gebruikt worden, maar niet meer dan 5%.
Dan zijn we we er natuurlijk nog niet, want in de rest van de wereld wordt natuurlijk ook heel veel ( goede) whiskey gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, India en Japan. Meer van dat lees je in een volgende 'Wist je Dat?'