De 5 beste whisky tips om tijdens zomerse dagen te drinken

Best of
woensdag, 10 juli 2024 om 12:00
zomerwhisky
Juni was de warmste maand tot dusver. De zon laat zich weer regelmatig zien en bij warm weer hoort een gepaste whisky. Niet iedereen wil immers een rokerige whisky naar binnen werken als het heet is. Welkom bij onze 5 beste whisky tips om tijdens zomerse dagen te drinken.

Mwórveld The Ninth

We moeten de Nederlandse eer natuurlijk wel even hoog houden in deze lijst. Want waarom zou je niet een heerlijke Nederlandse dram drinken in de zomer? We hebben in ons kikkerlandje namelijk een whiskey die uitermate geschikt is voor heet weer: Mwórveld The Ninth.
Dit is een whiskey die gemaakt wordt naar Ierse maatstaven, zoals je hebt kunnen lezen in ons interview met Ger Arts. Wat betekent dit? Simpelweg dat je een hele zachte whiskey in handen hebt en dát past natuurlijk uitstekend bij warm weer.
Ondanks dat de whiskey een alcoholpercentage van 49 procent heeft, is de spirit zacht en rond van smaak. Er is sprake van rijping in een ex-bourbon vat en een Madeira vat en daarmee heb je meteen een heerlijk smaakprofiel te pakken.
Dus doe iets geks en neem deze drank tijdens de zomer óf geef een fles cadeau. Succes gegarandeerd. Daarbij zijn de eerste expressies van dit merk stijf uitverkocht. Het mooie is bovendien dat deze distilleerderij met batches werkt, wat ervoor zorgt dat elke editie anders is. Deze negende is dus weer anders dan de vorige én de volgende! De whiskey is net verschenen.

Teeling Pineapple Rum Cask 

Ger Arts van Mwórveld Distillery is helemaal fan van Irish whiskey. Dus dat is een mooi bruggetje om digitaal af te reizen naar Ierland. Eén van de meest bekende distilleerderijen daar op dit moment is Teeling. Waar de distilleerderij een aantal jaren terug alleen nog maar een paar standaard flessen had, springen de whiskeys met een cask finish nu als paddenstoelen uit de grond.
Dat levert leuke resultaten op. Want dat dacht je van Teeling Pineapple Rum Cask? Deze expressie kent een finish op rumvaten en dat exotische tintje past natuurlijk uitstekende bij warme temperaturen.

The Glenlivet Caribbean Reserve

Omdat een whisky in een rumvat zo'n goed idee is, zetten we meteen nog zo’n whiskytip op de lijst en dat doen we van een whiskymerk dat minstens zo bekend is als Nike: The Glenlivet. Dit merk kennen de meesten van de standaard expressie Founder’s Reserve, maar als je net even iets meer geld neerlegt, krijg je net even iets lekkerders.
Alleen al door de kleur van de fles en de oranje verpakking kom je in een sfeer waarbij je alleen maar denkt aan vakantie. Ook deze whisky kent dus een finish op een rumvat en daarmee krijgt de drank een zoet karakter. Deze whisky is ook prima geschikt voor een cocktail.

Daftmill 2011 Summer Batch release

Dan gaan we door naar de volgende whisky op deze lijst. Eén die zichzelf al goed in de schijnwerper heeft gespeeld vanwege de naam. Hoe kun je een recente whisky met het woord ‘summer batch’ vergeten? Daftmill 2011 is weliswaar minder zoet dan de vorige twee op deze lijst, maar uiterst geschikt voor de zomer vanwege het frisse en zachte smaakprofiel.
Je kunt er alles over lezen in onze recensie. Daar in staat onder meer het volgende: ‘De manier van stoken en de zuivere spirit die aan de wieg van deze whisky staan geven genoeg ruimte om bij elke slok weer over de Lowlands drank te discussiëren en dat begint al bij de neus.’

SMWS Underwater Barbecue

Wie had gedacht dat je verkoeling kunt krijgen van een whisky? Je zou eerder denken dat je het er wellicht warm van krijgt, nietwaar? Scotch Malt Whisky Society weet hier wel raad mee. Want recent is de fles Underwater Barbecue uitgekomen. Het label op de fles dingt misschien wel mee in de lijst van mooiste whiskylabels van dit jaar.
Al is dat bijzaak. De smaak staat voorop. Liefhebbers kunnen in de tasting notes iets ontdekken als pure chocolade, gember, karamel en boter. Niet verkeerd dus.
Dat was onze top 5. Moet je kiezen? Nee, zeker niet. De gemiddelde whiskyliefhebber heeft thuis meerdere flessen staan en whisky blijft lang houdbaar. Ons advies: koop gerust 2 of 3 flessen van deze lijst, met in ieder geval een Nederlandse (Mwórveld The Ninth) en een buitenlandse.
Proost!
Nix 18. Mede mogelijk gemaakt door Mwórveld Distillery.

POPULAIR NIEUWS