De top 7 beste whisky's uit Noord-Italië op een rij

Best of
zondag, 17 maart 2024 om 8:00
poli segretario statowhisky
Italië is een land vol wijnen, maar je kunt er ook steeds meer whisky’s vinden. Sommige flessen zijn in Nederland verkrijgbaar, maar ook als je Noord-Italië bezoekt. Wij nemen je mee op reis en zetten de top 7 beste whisky's van Noord Italië voor je op een rij.
Zes Italiaanse distilleerderijen verkopen vandaag hun eigen whisky's en vijf liggen in het noorden van Italië, tussen de bergen. De andere, Poli, ligt net aan de zuidkant van de Alpen in het gebied van Vicenza. Andere distilleerderijen bestaan ook, maar die hebben (nog) geen whisky beschikbaar.

Strada Ferrata

Deze distilleerderij ligt dicht bij Milano. Met een naam die ‘spoorweg’ betekent, staat deze distilleerderij bijna klaar om whisky uit te brengen. Je kunt een jonge versies van haar single malt whisky proeven: ‘On The Way’. Verder maakt EXMU ook whisky,  maar er staan weinig details online.
We hebben het al over PUNI en Poli gehad in De top 10 beste Europese whisky's om te drinken met warm weer. De meeste Italiaanse whisky’s komen uit Zuid-Tirol, een deel van de autonome zone Trentino-Alto Adige/Zuid Tirol. Hier spreken twee van drie mensen Duits als moedertaal in plaats van Italiaans, dus Italiaanse whisky’s zijn producten van deze dubbele nationale combinatie.

Poli

Dit is de enige distilleerderij op deze lijst die buiten Zuid Tirol ligt. Poli maakt veel soorten grappa, maar alleen één whisky: Segretario di Stato. Dit is een vijf-jaar gerijpte single malt met een finish in Amarone vaten. Poli distilleert op een ambachtelijke manier met ‘discontinue bain-marie distilleerketels’. Segretario di Stato heeft een hersluitbare fles met een dunne nek, wat enorm verschilt van normale whiskyflessen.
puni aura 3

Puni

Dit is de eerste single malt distilleerderij in Italië en ook de meest bekende. PUNI heeft een distilleerderij in de Val Venosta dal gebouwd, tegenover de Oostenrijkse en Zwitserse grenzen. PUNI flessen zijn zorgvuldig ontworpen met zwarte toppen en de vorm van ketels. Elke PUNI whisky is een single malt whisky die gerijpt heeft in verschillende bourbon en Italiaanse wijnvaten. Denk hierbij aan Marsala uit Sicilië rode wijnen zoals Amarone.

Psenner

Toen PUNI de eerste Italiaanse single malt maakte, zeiden de mnsen bij distilleerderij Psenner het volgende: ‘waarschijnlijk hebben we de eerste Italiaanse single malt whisky’. Waarom waarschijnlijk? Omdat haar eRètico whisky ouder is, maar Psenner heeft deze whisky niet eerder dan PUNI uitgegeven.
Claims terzijde, Psenner maakt een interessant soort whisky. Uit alambiek ketels komt een single malt die in grappa, amarone, sherry en gewürztraminer vaten rijpt. Zuid Tirol heeft zowel een Middellands, als Alpenklimaat dat invloed heeft op de rijping van eRètico. De naam van deze whisky overigens ook een betekenis. ‘Eretico’ betekent ‘ketter’ en verwijst ook naar Rhaetia (Rhetie), een Romeinse provincie die een vergelijkbaar gebied als de Zuid-Tirol bedekte.

Roner

Deze distilleerderij ligt slechts 400 meter vanaf Psenner maar produceert een hele andere whisky: TER Lignum. Roner werkt samen met een stokerij, FORST, die haar whisky wash brouwt. TER Lignum is de enige whisky die uit Roner komt.
Deze whisky is op 40 procent alcoholsterkte gebotteld en in vaten van drie soorten hout gerijpt: kersenhout, eik, en lariks. De tasting notes bestaan uit pruimen, kokosnoot, puur chocolade en munt.
villa de varda inquota whiskys
De Villa de Vara InQuota whisky's

Villa de Varda

Misschien is InQuota’ van Villa de Varda de nieuwste single malt uit Italië. Deze grappa distilleerderij gebruikt lokale gerst, dat  op grote hoogte groeit. Villa de Varda probeert om iets innovatief te doen. Je kunt een Amarone-vat gerijpt ‘mountain single malt’ proeven, met droge smaken van bosbessen en kersen.
Een andere whisky van deze distilleerderij zorgt voor zoete geuren van Passito di Pantelleria wijnvaten die uit een klein eiland tussen Tunesië en Sicilië komen. Lokale vaten van Dolomiet sparrenhout geven harsachtige geuren aan een derde whisky. Verder is er ook een rogge whisky in het assortiment van Villa de Varda aanwezig. Elke whisky hierboven heeft geen bepaalde leeftijd.

St Urban

St Urban is een kleinere distilleerderij die één soort whisky maakt: ‘South Tyrolean Single Malt’. Er zijn niet zoveel details over deze whisky met een onbepaalde leeftijd, maar we weten een beetje hoe de whisky rijpt. St Urban maakt gebruikt van Gewürztraminer Passito vaten. Dit is een lokale zoete wit wijn van Trentino.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties