Welke Glenmorangie whisky's zijn er allemaal uitgekomen in de Tale of reeks?

Best of
dinsdag, 21 mei 2024 om 8:00
glenmorangie a tale of tokyo
Voor je het weet, is het zover en dan komt Glenmorangie met volgende gave whiskycreatie in de Tale of- reeks. Welke uitgaves zijn er tot dusver eigenlijk uitgebracht?

Herinneringen maken

Dr. Bill Lumsden is al sinds 1995 werkzaam bij Glenmorangie en als Director of distilling en whiskycreation gaat hij verder dan simpel whisky maken.
Zo wilde hij zijn herinneringen vertalen in whisky. Herinneringen zijn de foto’s van je leven die je eigenlijk zou willen vastleggen en dat is wat Dr. Bill is gaan doen met de limited editions van Glenmorangie.

Signet als voorloper

Het zaadje voor deze serie is wellicht al eerder geplant met de uitgave van de Glenmorangie Signet. Terwijl Dr. Bill genoot van zijn favoriete kop Jamaicaanse Blue Mountain-koffie, kwam het idee om een whisky te maken met chocolade gerst.
Hiermee kon hij, na jaren experimenteren, de herinnering aan zijn favoriete kop koffie benaderen. Deze prijswinnende whisky is intussen een icoon op zichzelf geworden, maar het uitgangspunt van een herinnering gaf duidelijk meer mogelijkheden.

A Tale of Cake

De eerste whisky die Lumsden in de Tale’s of - serie op de markt bracht refereert aan de cake die zijn oma bakte en de omgekeerde ananastaart die zijn dochter voor zijn verjaardag had gemaakt. Die herinneringen lagen nog vers in zijn geheugen.
Dit was dan ook het begin van een nieuw experiment. Dr. Bill Lumsden experimenteert graag om bijzondere smaken samen te brengen in een exquise whisky.
De nieuwe special edition serie Glenmorangie whisky’s die hij nu voor ogen had, zouden gebaseerd worden op herinneringen. Het eerste deel van de ‘Tales of’ voer ver terug naar het verleden en zo werd A Tale of Cake werkelijkheid.
Om het milde karakter van Glenmorangie te behouden is de basis voor deze whisky Glenmorangie 10 years met een rijping op bourbonvaten. Het fruitige karakter van de verjaardagstaart is toegevoegd door de whisky een finish op Tokaji vaten mee te geven.
Tokaji is een Hongaarse dessertwijn van hoge kwaliteit, grote elegantie en fruitigheid. Een gouden combinatie om de herinnering van Dr. Bill gestalte te geven. Stel je maar eens voor om deze limited editie bij je zelfgebakken cake of taart te serveren. Een genietmoment voor een fantastische herinnering.
Zowel van het etiket als de verpakking valt het kleurgebruik op doordat er gebruik is gemaakt van felle en frisse kleuren.
De herinnering is een vrolijk moment en dat straalt deze whisky zeker uit. Het ontwerp, waar een groep designer aan heeft gewerkt, staat voor de lagen in de cake en taart. Door dit ontwerp en kleurgebruik is deze whisky een eyecatcher die uitnodigt om geproefd te worden.
Inmiddels is deze whisky ook flink in waarde gestegen en zo goed als negens meer te koop, tenzij je een paar honderd euro er voor over hebt, wat de whisky nooit gekost heeft.

A Tale of Winter

Een jaar later, in 2021, werd de whiskyfles Glenmorangie Tale of Winter uitgebracht. De herinnering deze keer was aan de dag dat Dr. Bill thuis was ingesneeuwd.
Het warme gevoel van knus voor de open haard, genietend van het landschap, waren de ingrediënten voor deel twee. Op zoek naar een rijke smaak met een winters aroma maakte hij de dertien jaar oude Glenmorangie af met Marsala wijnvaten uit Sicilië.
Dit is dan ook de eerste keer dat Glenmorangie van dit type vaten gebruik maakt. De whisky heeft aroma's van fruit en honing met cacao en toffee en een prikje rode peper.
Wat in de lange afdronk ontaardt is een soort grog met kaneel, gember en kruidnagel. De kruidige smaken roepen een winters gevoel op.
De verpakking en het etiket doen denken aan comfortabele gebreide warme wintertruien. Kortom, dit is een warme whisky die past bij een winterse herinnering.
Deze fles kun je nog vinden op het internet voor rond de 100 euro.

A Tale of Forest 

In 2022 werden we deelgenoot van de herinneringen aan de wandelingen van Dr. Bill in het bos, vertaald in A Tale of Forest. Tijdens zijn wandelingen werd hij geïnspireerd door de altijd veranderende natuur die hij tegenkwam in het woud bij zijn huis.
Hij besloot een oude manier van het drogen van de gerst met botanicals, en voor deze whisky koos hij voor de bessen van de jeneverbes, berkenschors en heidebloesem. Door het botanische karakter doet deze whisky denken aan een bosrijke omgeving.
De geur van de whisky is het begin van je wandeling met aroma’s van dennen, jeneverbes en wat koriander met een wolkje rook. De smaak maakt je meteen fris met tonen van eucalyptus en bittere sinaasappel gehuld in een een rokerige nevel. De afdronk laat je zitten op een houtstronk en laat genieten van een deken van citrustonen in een elegant eiken jasje.
Door het gebruik van de oude methode in een nieuw jasje is er weer een bijzonder experiment van dr. Bill geslaagd. De verpakking en het etiket van de Tales of Forest zijn ontworpen door kunstenares Pomme Chan.
Dit is de eerste uitgave die in een nieuwe uitvoering is van zowel de fles als de doos. De fles en de doos zijn iets kleiner dan de twee voorgaande edities. Op de bovenkant van de doos prijkt nu het logo van de distilleerderij. De fles heeft een kortere hals en de dop heeft het design van de dop van de Glenmorangie Signet.

A Tale of Tokyo

2023 is het jaar waarin we mee mochten in de herinneringen van Dr. Bill aan zijn reizen naar Japan in A Tale of Tokyo. Dr. Bill heeft een grote bewondering voor de veelzijdigheid van Tokio, met zijn kunst en cultuur.
Voor een samensmelting van oost en west heeft hij gekozen om zijn whisky naast bourbon- en sherryvaten, ook deels te laten rijpen in de Japanse eiken, de mizunara, vaten.
Het etiket en de doos zijn deze keer door de Japanse kunstenaar Yamaguchi Akira ontworpen. In het ontwerp zit nog een klein grapje van de kunstenaar. Hij nodigt de whiskydrinker om Dr. Bill in het ontwerp te zoeken.
De kleur van deze whisky is roodbruin: de kleur van de rijzende zon in Tokio. De geur laat je al kennismaken met het veelzijdige Tokio door de aroma’s van wierook, toffee en scherpe kruiden.
De smaak brengt je boven op Mount Fuji met een scherpe kruidigheid, taaie eik, venkel, pittige sinaasappels en bittere kersen. De afdronk, die lang en nootachtig is, brengt met een beetje mandarijn, een pepertje en hars, je weer terug bij Glenmorangie.
Dr. Bill laat ons met deze whisky genieten van de veelzijdige mix van kunst en culturen met de Tale of Tokyo van Glenmorangie.

De toekomst

Al deze limited editions zijn gemaakt om herinneringen van Dr. Bill te delen met liefhebbers van experimentele whisky’s van Glenmorangie.
Dit jaar is bekend geworden dat Dr. Bill ook fijne herinneringen heeft aan ijs, wat is omgezet in A Tale of Ice Cream. Deze whisky wordt verwacht in de tweede helft van dit jaar.
Welke herinneringen van Dr. Bill mogen we de komende jaren nog verwelkomen, die van zijn vakantie of misschien iets Schots? Wie het weet mag het zeggen.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties