Wouter Wapenaar organiseert het oudste whiskyfestival van Nederland en is Ardbeg fan

Interviews
maandag, 14 oktober 2024 om 7:00
wouter wapenaar 1
Hij is allang met pensioen, maar hij denkt er niet aan om te stoppen. De whiskybranche houdt hem jong. We spreken met Wouter Wapenaar (76), de organisator van het allereerste whiskyfestival in Nederland: International Whisky Festival.

Hoe heb jij de branche de afgelopen jaren zien veranderen?

Het aanbod van whisk(e)y's is enorm toegenomen. Niet alleen uit Schotland, maar in bijna ieder land wordt tegenwoordig whisky gemaakt. Hierdoor zijn er nieuwe importeurs/distributeurs ontstaan. Steeds meer consumenten komen in contact met whisky. Distributie, internet aanbod en verkoop is toegenomen, met name door enkele grote aanbieders.
Denk aan Drankdozijn, Drankgigant en dergelijke. De verkoop via slijterijen blijft traditioneel omdat deze beschermd worden door de Nederlandse wetgeving. De prijzen van single malts zijn sterk gestegen met als gevolg dat de verkoop van de duurdere whisky hapert.

Op een gegeven moment kwam het idee om festivals te gaan doen in Nederland. Je was de eerste. Hoe kwam je uit bij een kerk als locatie?

Eigenlijk simpel. De entourage is mooi en bij de organisatie van het eerstefestival was er weinig (geen) geld. Wij wisten niet of het zou lukken en met wat tafels in een kerk heb je ook zonder veel bezoekers een mooie sfeer. De kosten, zeker van de eerste kerk, waren ook overzichtelijk.  

Wat maakt jouw festival anders dan andere festivals?

Het aanbod is groot en gevarieerd. Er zijn veel masterclasses om de kennis van de bezoeker te vergroten. Wij houden ons bij whisky. Relatief veel buitenlanders (Schotten, Ieren enzovoorts) die betrokken zijn bij een whiskymerk dat zij vertegenwoordigen zijn aanwezig. Er is ook veel interactie tussen de bezoekers.

Welke whisky is jou na al die jaren nog steeds bijgebleven?

Ik heb de herstart van Bruichladdich vanaf 2000 mee mogen maken. Ik bezocht jaarlijks de distillery op Islay en ben een goede vriend van Jim McEwan geworden. Wat mij betreft hij een van de meest inspirerende distillery managers, dan whiskymakers. Dit is een mooi verhaal over hoe investeerders samen met Jim deze distillery tot een top product hebben gemaakt. 

Heb je ooit overwogen om je festival niet in een kerk te organiseren?

Jazeker, in de loop der jaren heb ik diverse locaties bezocht in binnen- en buitenland. Maar ik ben door de geschiedenis een beetje gebonden aan Leiden of Den Haag. Ik heb nog geen betere locatie in deze regio gevonden. Daarnaast bleek uit enquêtes dat de locatie van de kerk en de sfeer ervan zeer hoog werd gewaardeerd door de bezoeker.
Gezien het beleid van gemeentes over nul emissie zones in centra van steden moeten wij wellicht ooit weg uit het centrum, tenzij men uitzondering maakt voor de vrachtwagens die nodig zijn bij de opbouw. Wij houden derhalve het beleid van met name de gemeente sterk in de gaten.

Wat is je allermooiste whisky herinnering?

Mijn mooiste whisky moment was in 2003 toen ik met een groepje (niet zakelijke) whiskyvrienden de Ardbeg distillery bezocht. Wij werden ontvangen en rondgeleid door Stuart Thomson, de toenmalige distillery manager. Hij is een geweldig leuke vent.
Wij eindigden in het warehouse, waar als afsluiting een vat Ardbeg 27 van jaar oud werd geopend. Terwijl ik dit type komt de smaak weer in mijn mond: super! Dat was een geweldige whisky, misschien wel de mooiste ooit. Het was in ieder geval een onvergetelijk moment. Ardbeg is sindsdien dan ook een van mijn favoriete peated whisky's.

Hoe vind je het dat je dochter nu bezig is met haar eerste festival?

Fantastisch. Ik heb haar gestimuleerd dit te doen. Uiteindelijk zal zij ook de organisatie van het International Whisky Festival van mij overnemen. Natuurlijk help ik haar op de achtergrond met de organisatie.

Welke masterclass zou dit jaar weleens dé verrassing kunnen worden?

Er zijn enkele toppers van de bekende merken zoals Ardbeg of Bruichladdich, Octomore. Dit is denk ik niet zo verrassend. Zelf zou ik zeggen als verrassing: probeer Tomintoul/Glencadam. Bij velen is dit onbekend maar, zij maken heel erg mooie whisky's.
Meestal is er sprake van voorgrote afnemers die dan onder een eigen merk worden aangeboden. Er worden in beide distilleerderijen prima whisky's gemaakt die ook nog eens betaalbaar zijn.

De whisky festival botteling nu is Wolfburn, kun je al iets verklappen over die van volgend jaar?

Dat wordt heel bijzonder! We komen met twee Kilchoman bottelingen. We komen met een Kilchoman Single Cask 18 jaar oud. Deze whisky heeft gerijpt in een bourbon cask en is gefinisht in een Oloroso sherrycask. Ten tweede komen we met een Kilchoman Single Cask 8 jaar oude whisky met een tequila cask finish. Meer informatie zal later bekend worden gemaakt, maar dat het uniek is, staat vast.

Wat houdt het voor jou in om keeper of the quaich te zijn?

Het was voor mij een erkenning van de inspanningen die ik heb gedaan om debekendheid van Schotse whisky te vergroten. Verder ontmoet je een paar keer per jaar gelijkgestemden die allemaal interesse in whisky hebben. In de whisky-industrie wordt een Keeper of the Quaich hoog gewaardeerd.  
In dit overzicht vind je al onze interviews terug.
Mede mogelijk gemaakt door International Whisky Festival. Nix18.  

Meer uit je whisky passie halen?

Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen:

  • Regelmatig vind je mooie travel exclusives bij Topdrinks.
  • Ook Gall heeft regelmatig mooie whisky’s in de aanbieding.
  • Zoek je een leuk hotel tijdens een festival? Kijk dan eens bij Booking.com.
  • De mooiste Glencairn producten vind je bij bol.
  • Lezen over whisky? Bij bol vind je allerlei whiskyboeken.
  • Een unieke whiskyquiz of keycord zijn nooit verkeerd.
  • POPULAIR NIEUWS