Amrut Peated Indian Single Malt Cask Strength Review: Een stukje Islay uit India?

Nieuws
zondag, 14 juli 2024 om 12:00
amrut peated indian single malt cask strength whisky review 3
Als je aan Indiase whisky denkt, dan komt het merk Amrut ongetwijfeld in je gedachten voorbij. De distilleerderij is een van de meest bekende van het land en kent al talloze expressies.
Whisky wordt ook wel het levenswater genoemd. Het komt vanuit het Gaelic woord ‘uisge beatha’. In India is er een heel ander woord voor whisky. In de Oudindische taal heet de drank namelijk Amrut. En dat is ook de naam van de distilleerderij die in Bangalore opereert.

Een intercontinentaal tripje

De stokerij heeft al een heel scala aan Indiase whisky’s op haar naam staan, waaronder een bijzondere samenkomst van Schotland met haar typische turftonen en het Indiase karakter van Amrut.
Het is een namelijk whisky die gestookt is met specifiek geselecteerde geturfde gerst uit Schotland. De distilleerderij heeft dit overgevlogen en is 3000 voet boven zeeniveau aan de slag gegaan met de grondstof in een tropisch klimaat. Het resultaat is de Amrut Peated Indian Single Malt Cask Strength whisky.

Zien, ruiken, proeven

Land India
Distilleerderij Amrut Distilleries
Soort whisky Single malt
Kleur Donker goudkleurig
Geur Rokerig met tonen van turf, toffee, fenolen en bosvruchten, aangevuld met houtskool, honing, peren en sinaasappelmarmelade.
Smaak  Turf, fruitgom, banaan, kampvuurrook, gekonfijte citroenschil, kruidnagel en zoethout.
Afdronk Aanhoudende zoetheid met kampvuurrook, gerst, bananen, toffee, vanilleboon en citrusschil.
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 62,8 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Ongeveer 65 euro

Een bescheiden fles

Amrut heeft voor haar whisky’s over het algemeen een standaard fles, waar ook deze Peated Indian Single Malt whisky in geleverd wordt. Deze glazen fles heeft een wat bolle hals en is voorzien van een stijlvol groen label, waarop in goud een berg schittert. Het is een bescheiden omhulsel voor de godendrank die erin schuilt.
Op de donkergroene metalen koker waarin de fles geleverd wordt is dezelfde berg te zien. De koker biedt aan de achtergrond ruimte voor het verhaal van Amrut en deze whisky in vogelvlucht, waarbij de distilleerderij uitspreekt dat er gehoopt wordt dat de conoisseur de drank kan waarderen. Wederom een stukje bescheidenheid.
Toch valt er een element aan de koker behoorlijk op. Tegen de groene kleur steekt namelijk een geel vlak af. Het is een vermelding van een behoorlijke prestatie. Amrut heeft namelijk maar liefst 92 punten gescoord met deze whisky en dat is vol trots een vast onderdeel van de koker gemaakt. Dat belooft wat.

Een stukje Islay uit India?

De drank heeft een oud gouden kleur die bijna naar koper neigt. Als de drank het glas in gaat valt al op dat dit een zeer aromatische dram belooft te worden. In de neus komen namelijk direct tonen van rook. Het is een soort rook die je ruikt als je houtsnippers in de haard of bij een kampvuur opstookt.
Als je de fles en de koker niet gezien zou hebben, zou je bijna denken dat je met een whisky van Islay te maken hebt. En gezien de ingrediënten is dat niet onlogisch. Door de rook komen nog tonen van citrusfruit, rijpe banaan en tonen van zeezout, met een vleugje donker fruit voorbij.

Met een knal op de tong

Eenmaal in de mond volgt er een explosie. Dit is duidelijk een cask strength whisky. De 62,6 procent alcohol stellen zich voor met een kruidig karakter, waarbij nootmuskaat en peper de leiding nemen. Voor mensen die niet vaak vatsterkte whisky’s drinken is het misschien wat sterk, maar niets wat niet met een druppel water op te lossen is.
Na de explosie (en helemaal na een beetje water) komen er mildere tonen naar voren. De rook blijft bovenin het gehemelte hangen, terwijl er zeezout, bakbanaan en zoethout voorbij komen in een gebalanceerde mix. Naarmate de afdronk dichterbij komt, zakt de rook weer richting de tong en ontstaat er steeds meer een asachtige smaak.
Deze twee elementen nemen uiteindelijk de overhand in een lange en bevredigende afdronk, waarbij heel af en toe een beetje mout naar voren komt.

Conclusie Amrut Peated Indian Single Malt Cask Strength Review

De Amrut whisky is er duidelijk een waarbij je lang met een glaasje kunt doen. Liefhebbers van tonen van rook en vooral een asachtige afdronk, zijn bij deze drank aan het juiste adres. Andere drinkers van de godendrank hoeven deze nog niet meteen weg te strepen. Door de complexiteit en de zoete tonen is dit een interessante whisky voor iedereen, al dan niet met een scheutje water.
+ Boordevol rook
+ Ook voor liefhebbers van wat minder rook
+ Heerlijk geurprofiel
- ABV knalt er behoorlijk in

POPULAIR NIEUWS