België komt met nieuwe wetgeving rondom alcohol (doei, whisky) en tabak

Nieuws
zaterdag, 16 maart 2024 om 12:00
drams whiskyglazen
België komt met een nieuwe wetgeving om alcohol en tabak te bestrijden. Het gaat om een wet die op 1 april 2025 van kracht gaat. En nee, dat is geen 1 april grap. Sommigen zullen dit misschien hopen, maar dit is de nieuwe realiteit.
Vanaf die datum komt er een verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18-jaar. Dit is met uitzondering van bier en wijn. Dat betekent dat er geen sterke dranken door jongeren gekocht mogen worden.

Geen alcohol meer in ziekenhuizen en andere plekken

Verder zorgt de nieuwe wetgeving ervoor dat het aantal punten waar alcohol momenteel verkocht wordt, ingeperkt wordt. Zo schrijft HLN: ‘De verkoop van alcohol in tankstations aan snelwegen wordt verboden tussen 22.00 en 07.00 uur, met uitzondering van de wegrestaurants. En er komt daarnaast een verbod op de verkoop van alcohol in ziekenhuizen. Er geldt wel een uitzondering op niet gekoelde alcoholische dranken die geen sterke drank zijn.’

Ook strengere regels rondom tabak

Hoewel de eisen dus strenger worden, is niet iedereen blij met de nieuwe wetgeving. Volgens artsen is het nieuwe beleid nog steeds te mild.
Naast de regels voor alcohol wordt er ook flink ingezet om het tabaksgebruik van mensen te verminderen. Kleinhandelaars moeten voortaan een identiteitsbewijs vragen aan mensen die er jonger uitzien dan 25 jaar en verder zijn er nog een paar andere aanpassingen. Die kun je lezen op HLN.
Hoe kijk jij aan tegen de nieuwe maatregelen in België en dan in het bijzonder whisky? Laat het ons weten door onderstaande poll in te vullen.
Lees ook eens onze Wist je dat? artikelen.

Poll

Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS