Deerness Distillery maakt overstap naar whisky

Nieuws
zaterdag, 23 maart 2024 om 7:00
orkney
De Deerness Distillery op Orkney heeft een flinke financiële stimulans gekregen van 246.000 pond. Met het bedrag kan de distilleerderij aan de slag met een uitbreiding van de stokerij en eindelijk de stap naar het maken van whisky maken. Zo meldt Whisky Critic.
De Schotse distilleerderij heeft de financiering gekregen van het Highlands and Islands Enterprise (HIE), een organisatie die gesteund wordt door de overheid. Het bedrag gaat in het geplande project voor de uitbreiding van de stokerij, waar in totaal 820.000 pond (iets minder dan 1 miljoen euro).
Die uitbreiding zorgt ervoor dat er een café, bezoekerscentrum en een grotere winkel bij de distilleerderij gebouwd worden. Daarnaast kan er apparatuur zoals mash tuns en distilleerketels voor de stook van whisky gekocht worden die in de bijgebouwen geplaatst wordt en kan er geïnvesteerd worden in vaten.
Stuart Brown, eigenaar van Deerness Distillery, vertelt dat hij erg blij is met de steun en het feit dat hij eindelijk de stap naar whisky kan maken.
'Voortbouwen op ons succes met de productie van gin en vodka is een belangrijke stap in onze reis, waardoor we de verkoop zowel nationaal als internationaal kunnen verhogen en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren op de eilanden, meer bezoekers aantrekken en een groenere voetafdruk hebben.'

Wat is de Deerness Distillery?

De Deerness Distillery is op het gelijknamige schiereiland in Orkney gevestigd. Het bedrijf is in 2016 opgericht door Stuart en Adelle Brown en richt zich momenteel op gin en wodka. De stokerij gaat de productie hiervan na de verbouwing opvoeren, evenals de productie van koffielikeur.
Er wordt ook een begin gemaakt met het stoken van whisky, maar de vruchten daarvan zullen we voorlopig nog niet zien of proeven. De eerste whisky van Deerness zal in elk geval niet voor 2027 voorbij komen.
Deerness is verder nog bezig met een onderzoek naar het inzetten van groene energie, zoals het inzetten van gebruikte granen en voedselafval voor stroom en warm water. De overige materialen gaan naar vee als veevoer, zoals dat bij andere stokerijen ook veel gebeurt.
In de zomer van dit jaar moet de Deerness Distillery in Orkney opnieuw geopend worden. Of er dan meteen ruimte voor bezoek is, is even afwachten.
Onlangs werd nog bekend dat de Holyrood Distillery ook een financiële injectie heeft gekregen en gaat verbouwen. Daarover lees je hier meer.
Foto: Pixabay
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS