Deze onafhankelijke bottelaar gaat aan de haal met een 30 jaar oude Macallan single malt whisky

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 18 juni 2024 om 8:00
xop macallan single malt
Soms komen er vanuit onafhankelijke bottelaars geweldige pareltjes voorbij die grote distilleerderijen niet snel uitbrengen. Zo onthult Douglas Laing nu een behoorlijk oude The Macallan whisky.
Het gaat om de Xtra Old Particular (XOP) Macallan 30 Years Old single malt whisky. De nieuwe whisky versterkt het arsenaal van de XOP-reeks en trapt meteen ook een nieuwe subserie af: de Douglas Laing’s XOP Chairman Choice Collection’.
In deze reeks met oude single malt whisky’s zitten alleen maar expressies die op natuurlijk vatsterkte gebotteld zijn en uit bekende Schotse distilleerderijen komen. Bovendien zijn alle dranken die uitgebracht worden in deze XOP-reeks op leeftijd en afkomstig uit slechts één vat.
Dit maakt de expressies niet alleen bijzonder, maar ook behoorlijk gelimiteerd in oplage. Van de Xtra Old Particular Macallan 30 Years Old single malt zijn slechts 246 flessen gebotteld.

Wat is de Xtra Old Particular Macallan 30 Years Old single malt whisky?

De Macallan whisky die Fred Laing voor deze uitgave geselecteerd heeft 30 jaar in een refill vat gerijpt. De drank ging daar in mei 1993 in en is gebotteld in maart 2024. Dat gebeurde op 50,1 procent alcohol by volume (ABV).
De tasting notes van de single malt whisky zijn als volgt:
  • Neus: Gebrande koffie met citrustonen en ontbijtgranen. 
  • Smaak: Appels en peren met siroop, crème brûlée, gevolgd door suikerachtige kruiden.
  • Afdronk: Lang.
De 30 jaar oude Macallan single malt whisky is nu te koop via de Douglas Laing website. De prijs per fles is 4387,95 euro.
Douglas Laing heeft in de XOP whiskyserie al verschillende expressies van 30 jaar uitgebracht. Zo is er een North British van 30 jaar uitgekomen en een Cameronbridge van diezelfde leeftijd.
Onlangs introduceerde Douglas Laing ook de eerste expressie uit haar eigen distilleerderij: Strathearn Batch 1 single malt. Wij recenseerden de expressie. Onze bevindingen kun je in de review teruglezen.
Foto: Douglas Laing

POPULAIR NIEUWS