Dit is wat je moet weten over de whisky van Drumlin Distillery

Best of
donderdag, 23 mei 2024 om 12:00
drumlin distillery
In Havelte wordt druk gewerkt aan verschillende Nederlandse expressies. Erik Poutsma, eigenaar van Drumlin Distillery, stookt met veel liefde voor het vak, whisky die zich moet meten met de Schotse godendrank. Dit is wat je moet weten over de whisky van Drumlin Distillery.

Een naam uit het Gaelic

We beginnen bij het begin: de naam van de distilleerderij en de whisky. De distilleerderij van Poutsma heeft namelijk een opmerkelijke naam. Het woord Drumlin is afkomstig uit een tijd dat Nederland midden in de ijstijd zat. In die periode was ons land dusdanig bedekt met ijs dat het een soort van hobbelige schaatsbaan was.
Het ijs veroorzaakte een behoorlijke verandering in het landschap, waarbij langgerekte heuvels ontstonden. Deze bijzondere verhogingen in het land hebben in het Iers-Gaelish de naam druimnín, oftewel Drumlin, gekregen.

Cromlech en de band met een oeroud volk

De Cromlech whisky van Drumlin Distillery heeft zijn naam te danken aan iconische bouwwerken in de omgeving waarin de vloeibare zonneschijn gestookt wordt. Ongeveer 5000 jaar geleden woonde het trechterbekervolk in Drenthe. Zij verbouwden gewassen zoals tarwe, dreven vee en woonden in huizen van leem en takken. Als begraafplaats hadden ze opmerkelijke plekken, gemaakt van enorme stenen: hunebedden.
Deze enorme steenformaties zijn enkele van de oudste overblijfselen van menselijke beschaving in Nederland en een indrukwekkend verschijnsel. De verzamelnaam voor dit soort bouwwerken in het Gaelic is Cromlech. En dat is dan weer de naam van de whisky die in Havelte door Poutsma gestookt wordt. Het is een mooie knipoog naar het verleden.
De naam van de distilleerderij en de dranken die daar vandaan komen is overigens ook een knipoog naar Schotland. Verschillende distilleerderijen ontlenen hun naam uit het Gaelic en kiezen ervoor om hun expressies een oud Keltische naam te geven.

Van korrel tot borrel

De meesterdistilleerder van Drumlin Distillery stookt zijn whisky van korrel tot borrel, oftewel van graan tot glas. Alle ingrediënten voor de Nederlandse whisky komen uit de nabije omgeving.
Het graan wordt zelf geteeld en geoogst op een steenworp afstand van de distilleerderij. Er wordt één soort gerst gebruikt door de distilleerderij. Het mouten daarvan gebeurt in een door de speciaal gebouwde moutmachine. Deze is ontworpen door Poutsma en een paar goede vrienden. In een grote cilinder wordt het graan constant in beweging gehouden, zodat het kan ademen. Als het gemoute graan klaar en gedroogd is wordt het op ambachtelijke manier in de Havelter molen gemalen.
Daarna wordt er met pure spierkracht een mash gemaakt waar uiteindelijk de spirit van gestookt wordt in koperen ketels. Na het rijpen, wat in verschillende vaten gebeurt, is de single estate single malt whisky van Poutsma klaar om gebotteld te worden.
Cromlech 2019
De Cromlech 2019 single malt whisky is inmiddels uitverkocht

Cromlech: jaarlijkse small batch single estate whisky

De stokerij in Havelte is in 2018 officieel gestart. In 2019 is de eerste spirit het vat in gegaan die uiteindelijk in 2023 als de Cromlech single malt whisky 2019 gebotteld werd. In 2024 verschijnt de volgende expressie van Drumlin, namelijk de Cromlech 2020 single estate whisky.
Beide expressies zijn intussen uitverkocht, maar de meesterdistilleerder heeft niet stilgezeten. De Cromlech 2021 en 2022 liggen inmiddels te rijpen in verschillende vaten. Deze komen respectievelijk in 2025 en 2026 uit en zijn nog te koop via de website van de stokerij.
Voor elk van de Cromlech expressies geldt dat deze de eerste 10 maanden hebben gerijpt in kleine 50 liter vaten van Europees eikenhout. Daarna zijn de single malt whisky’s doorgegaan naar een nieuw onderkomen in grotere en oudere vaten om rustig door te rijpen. Hierdoor wordt de smaak zacht en dat mag ook wel, want de sterkte van de whisky’s liegen er niet om.
In het interview dat we met meesterdistilleerder Poutsma hadden vertelde hij dat er een duidelijke ondergrens is. 'In deze distilleerderij beginnen de whisky's mrt een 5. Geen gelul.'

Cromlech B17-G single malt whisky: nog een link met het verleden

De jaarlijkse Cromlech expressies zijn niet het enige wat er uit de ketels is gekomen bij Drumlin Distillery. Onlangs is een bijzondere expressie de fles in gegaan, namelijk de B17-G Our Baby. Dit is een zogeheten commemorative whisky ten nagedachtenis aan een heftige gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.
Het vliegtuig B17-G was in de ochtend van 8 mei 1944 opgestegen om naar Berlijn te gaan. Tijdens de missie kreeg de crew een kogelregen van de luchtafweer te verduren en er moest een noodlanding gemaakt worden. De aangewezen plek om te landen was op een nieuw vliegveld in Havelte. Alleen dat haalde Our Baby niet.
De bommenwerper crashte en alle inzittenden kwamen om.
Op 8 mei 2020, 77 jaar na het noodlottige ongeval, ging er bij Drumlin Distillery een speciale spirit in een Nieuw Amerikaans eikenhouten vat van 100 liter. Na een jaar rijpen is de drank overgegaan in een charred exBulleit bourbon vat om vervolgens exact 80 jaar na de crash gebotteld te worden. Op de fles zijn alle tien de crewleden van de Our Baby bommenwerper vertegenwoordigd, net als het vliegtuig zelf.
Het uitgebreide verhaal over de B17-G ‘Our Baby’ bommenwerper en de limited edition single malt single estate whisky is te vinden op de website van Drumlin Distillery.
Mede mogelijk gemaakt door Drumlin Distillery.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties