Duvelse samenwerking laat whiskey en bier samen dansen

Nieuws
zondag, 06 oktober 2024 om 12:00
teeling x duvel verslag 1
Het Ierse merk Teeling houdt van experimenteren. Er is onlangs samengewerkt met het Belgische Duvel. Speciaal voor deze gelegenheid reisde ondergetekende monkey af naar de brouwerij Duvel in België. Hoe dat eraan toe ging, lees je in dit sfeerverslag.
Voor de presentatie van de nieuwe Teeling Duvel cask volume 3 vertrekken we vanaf Amsterdam met de trein naar Antwerpen. Vanaf het mooie natuurstenen station in Antwerpen, ook wel de spoorwegkathedraal genoemd, worden we met busjes naar de Duvel brouwerij gebracht. We zijn in goed gezelschap van andere whiskyschrijvers en het belooft dan ook een mooie middag te worden.

Hoe is de samenwerking tussen Duvel en Teeling begonnen?

De Duvel brouwerij maakt al meer dan 140 jaar met gedrevenheid, passie en vakmanschap het bekende Duvel bier. Teeling maakt zoals de meesten wel zullen weten whiskey.’
Beide bedrijven hebben elkaar drie jaar geleden gevonden en hebben toen de eerste Teeling whiskey uitgebracht, met een finish op vaten waar eerder Duvelbier in zat. Na twee eerdere succesvolle expressies, is het nu alweer tijd voor de derde expressie.

Wat houdt Teeling Duvel Cask Whiskey Batch 3 in?

Deze nieuwe Teeling is gemaakt op basis van de reeds bestaande Small Batch Teeling whiskey, een typische Ierse blend. Deze Small Batch heeft maximaal zes jaar gerijpt in bourbonvaten en daarna nog zes maanden in rumvaten. Daardoor heeft het een profiel gekregen van gedroogd fruit, honing en kruidigheid.
De gelimiteerde Teeling whiskey is ontstaan door de Small Batch extra te laten rijpen in vaten van de Duvel brouwerij waarin de bekroonde Belgian Golden Ale heeft gerijpt en gebotteld op 46%. Een gouden combinatie, zo is gebleken, want door de ale komen er extra smaken bij als frisheid, citrus en wat crisp.

Master distiller komt over uit Ierland

Speciaal om de pers te woord te staan én uiteraard de whiskey in het zonnetje te zetten, is Alex Chasko, master distiller en master blender, overgekomen uit Ierland. Hij vertelt enthousiast over Teeling en de nieuwe Teeling-Duvel release, samen met de brouwer van Duvel.

Whisky met donuts?!

Chasko, geboren Amerikaan, is sinds 2012 werkzaam bij Teeling. Hij is van huis uit een bierbrouwer, maar met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid is hij overgestapt naar de Ierse whiskey. Om te ontdekken wat de samenwerking van Teeling whiskey met een bier is, is dan ook geen verrassing.
Op de vraag welke ‘foodpairing’ hij zou aanbevelen bij de nieuwe whiskey is antwoordt hij dat een vleesplankje of donkere chocola uitstekend bij past bij deze nieuwe whiskey. Helemaal enthousiast is hij over de combinatie met donuts.
Of er in de toekomst nog een cask strength whiskey van Teeling uitkomt, wil de master blender niet zeggen. Maar dat er nog nieuwe whiskeys komen met andere (eind)rijping ligt in de lijn van alle innovaties bij Teeling.
Om het juiste gevoel bij de Teeling whiskeys te krijgen worden de Ierse expressies naast een van de Duvel bieren gezet. De Small Batch wordt naast de Duvel 666 gezet en de Teeling Belgian Ale whiskey komt bij de standaard Duvel te staan.
Iedereen is het erover eens dat de combinatie een uitstekende verrassing is voor een leuke middag.

De Duvel brouwerij

Na een smakelijke lunch mét een Irish coffee, waarvoor de nieuwe Teeling whiskey meteen wordt gebruikt, krijgen we een rondleiding in de Duvel brouwerij. Met een headset op worden we door een gids door de brouwerij geleid. De doordeweekse dag zorgt er voor dat er veel bedrijvigheid is, waardoor de route van het gerst tot in het bierflesje goed kan worden gevolgd.

Smaakt naar meer

De Teeling Duvel cask volume 3 is een vriendelijke Ierse whiskey met een Duvelse toevoeging. Zachtheid en vriendelijkheid zijn de woorden waar je direct aan denkt als je deze whiskey drinkt. We zijn pas bij volume drie, maar de samenwerking met Duvel is een perfecte match. We kijken nu al uit naar wat de toekomst nog in petto heeft.

Nieuwsgierig geworden?

De Teeling Duvel Cask Volume 3 een gelimiteerde oplage en alleen verkrijgbaar in de Benelux en de Nordics voor de aanbevolen prijs van 49,99 euro.
Ben je in de buurt van Antwerpen? Rij dan even door naar de Duvel brouwerij en doe een rondleiding. Je komt dan zeker de Duvel tegen!
Bierglazen - Duvel - 6 stuks Image
Bierglazen - Duvel - 6 stuks
EUR19.3
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS