Glencadam straks de enige distilleerderij met een werkend waterrad

Nieuws
door Whisky Monkey!woensdag, 01 november 2023 om 9:00
glencadam 18yo
Distilleerderijen gaan allemaal op een eigen manier om met verduurzaming. De een gaat met zonnepanelen werken en een ander probeert warmte op te vangen en te hergebruiken. Glencadam Distillery in de Schotse Highlands is bezig met een hele andere manier van elektriciteit opwekken in de distilleerderij.
Als je op de website van Glencadam Distillery kijkt en opzoekt of je er momenteel een tour kunt doen, zul je de volgende tekst tegenkomen: ‘ We are currently undertaking a new construction project at the distillery and as a result tours are suspended during this time. Please follow our social channels for updates on when tours will recommence.’
Momenteel zijn er dus geen tours te boeken bij de distilleerderij omdat er druk gebouwd wordt. Dat project waar aan gewerkt wordt is een hele belangrijke dat bij zal dragen aan de manier van duurzaam stoken binnen de Glencadam distilleerderij.
Tijdens The Art of Drinks spraken we Jordan Hillman,  lid van de familie van Angus Dundee Distillers en sales manager. Hij wist ons te vertellen waar er precies aan gewerkt wordt in de distilleerderij. Er wordt namelijk een oude traditie uit de eerste dagen van de distilleerderij in ere hersteld. ‘In 1825, toen Glencadam werd opgericht, werd er elektriciteit opgewekt via een waterrad. We hebben nu het werkende waterrad geherintroduceerd in de distilleerderij.’

Uniek

Hoewel Hillman vertelt dat het waterrad er al staat, wordt het project rondom het rad momenteel nog afgemaakt. De 27-jaar oude afstammeling van de oprichter verzekert ons ervan dat we het rad op de website terug gaan zien als hij af is. De Highland distilleerderij is met het waterrad de enige in Schotland die deze manier gebruikt om de elektriciteit op te wekken om de ketels van energie te voorzien.
Glencadam is naast het waterrad ook volop bezig om het bezoekerscentrum onder handen te nemen. Daarbij komen nog meer oude aspecten van de distilleerderij terug, zoals de pagode vormige daken die ooit door een brand verwoest werden. Wanneer de werkzaamheden precies af zijn en de distilleerderij weer geopend wordt voor publiek is nog niet bekend, maar zodra dat het geval is zal het ongetwijfeld een locatie zijn die whiskyliefhebbers willen bezoeken.
Nog niet lang geleden introduceerde Glencadam een hele nieuwe whiskyreeks en de 18-jaar oude expressie.

POPULAIR NIEUWS