Export van Schotse whisky flink afgenomen

Nieuws
dinsdag, 05 maart 2024 om 7:00
stokerij ai
Het afgelopen jaar is de export van Schotse whisky flink afgenomen. Er zijn minder flessen van de vloeibare zonneschijn over de wereld verspreid dan de voorgaande jaren. Zo blijkt uit een analyse die Commercial Spirits Intelligence gemaakt heeft op basis van recente cijfers.
Volgens Commercial Spirits Intelligence staat de whisky-industrie onder druk. De export van whisky naar andere landen is met maar liefst 320 miljoen flessen gedaald in het afgelopen jaar. In 2022 is er voor ruim 600 miljoen pond meer geëxporteerd naar andere landen dan afgelopen jaar.
In dat jaar was de export van Schotse whisky voor het eerst meer dan 6 miljard pond, maar dat is nu weer teruggevallen naar iets meer dan 5 miljard pond. Dat betekent niet alleen dat er flink wat whisky in Schotland achtergebleven is, maar dat ook de totale waarde van de export gedaald is.

Schotse whisky export niet overal gedaald

De export van whisky is afgelopen jaar niet overal teruggelopen. De markten waar de drank het minst naartoe verscheept is, zijn de Latijns-Amerika, Noord Amerika en Midden-Amerika. In Europa is de export stabiel gebleven en datzelfde geldt voor de Asia Pacific regio.
Deze laatste regio is op het moment de plek waar het meeste van de vloeistof naartoe verdwijnt. Er werd voor maar liefst 1,8 miljard pond whisky naar deze landen verscheept. Vooral Singapore bewijst een belangrijk land te zijn. Daar is de afgelopen twee jaar het dubbele aan whisky naartoe gegaan.

Drinkers kiezen voor minder en duurdere whisky

De waarde per verkochte fles is volgens Commercial Spirits Intelligence wel gestegen. Het bedrijf merkt in de analyse over de afgelopen zes jaar op dat er na 2019 een dip is geweest. In 2020 en 2021 is de exportwaarde per verkochte fles namelijk minder dan 3,20 pond, maar dat er in 2022 en 2023 toch een stijging is geweest.
Afgelopen jaar ging de exportwaarde per fles namelijk naar meer dan 4 pond. Waar dit op zich positief is, betekent het dat drinkers veel minder drinken maar per fles whisky dus veel meer uitgeven.
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS