Festival bottelingen voor Whisky in Leiden zijn onthuld

Nieuws
maandag, 20 mei 2024 om 12:00
whisky leiden whiskyfestival
Op 1 juni wordt Leiden onveilig gemaakt met een grootschalig festival: Whisky in Leiden. De organisatie onthult niet één, maar twee festival bottelingen, waaronder een 32-jaar oude godendrank.
Elk jaar is het een gezellig feest in Leiden, zoals we vorig jaar ook schreven in ons sfeerverslag. Liefhebbers van speciale flessen, de zogeheten festival bottelingen, komen aan hun trekken.
Want voor dit festival zijn er twee bijzondere whisky's geselecteerd die apart gepromoot worden voor het festival en waarvoor bezoekers worden aangespoord die te gaan proeven.

32-jarige oude whisky

De eerste festival botteling die uit de doeken is gedaan, is een 32-jarige oude graanwhisky op vatsterkte die gedistilleerd is bij North British Distillery. De whisky kent een alcoholpercentage van 46,6 procent. Er is gebruik gemaakt van een first-fill bourbon vat. De whisky is tevens in Leiden te proeven bij de stand van Hogshead Imports.
Er zijn slechts 185 flessen beschikbaar. Toon van Rooij laat in reactie met Whisky Monkeys het volgende weten: 'Echt een snoepje. We hebben zelf twee zustervaten uitgebracht onder Hogshead Indie (groene flessen); de snelst uitverkochte releases tot dusver. Wie ons volgt weet dus al een beetje wat te verwachten.'
Van Rooij is voor de tweede keer van de partij en heeft er zin in: 'We hebben naast deze exclusieve botteling voor het festival, een hele lading aan nieuwe releases van verschillende merken nét binnen. Ook de producten van Thy zijn voor het eerst op een festival te proeven.'

Ook Benromach whisky in de spotlight

De tweede festivalfles is een Single Cask fles van Benromach. Dit is een negen jaar oude whisky die geproefd kan worden aan de stand bij Van Wees.
Dit is een heftige jongen met een alcoholpercentage van maar liefst 60,4 procent (neem vooral een pipetje mee om deze whisky dus wat te verdunnen). Er is gebruik gemaakt van een first fill sherry hogshead en er zijn slechts 303 flessen beschikbaar.

Standhouders tijdens Whisky in Leiden

We hebben contact opgenomen met de organisatie van het festival, maar of de festivalbottelingen ook te koop worden aangeboden blijft nog even gehuld in mysterie.
Er valt in ieder geval allerlei lekkers te proeven in Leiden. Benieuwd naar alle standhouders? Die hebben wij voor je op een rij gezet in dit artikel. Elk jaar is het festival in Leiden stijf uitverkocht.
Een standhouder die na een paar jaar afwezigheid weer terugkeer is Niels Viveen met allerlei drams uit het land van de rijzende zon.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties