Glas whisky kost barman zijn baan

Nieuws
door Monkey
maandag, 24 juli 2023 om 17:00
bar
Een barman op Aruba betaalde en hoge prijs voor een glas whisky. Hij werkte als barman en cocktailmeester in maar liefst drie gelegenheden op het eiland, maar een dram van het godendrankje zorgde ervoor dat dat in één klap over was.
De Arubaanse man werkte sinds 2021 voor CM Food Company, een keten die twee restaurants en een bar op het eiland bezit. In december werd hij geschorst en niet veel later kreeg hij zijn ontslag. De reden: schending van de regels van het bedrijf. Hij had namelijk een glas whisky gedronken.
Het horecabedrijf nam hierop juridische stappen en ontbond het contract van de man per direct. Drinken tijdens werktijd mocht namelijk niet volgens de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf en het kon dan ook niet door de beugel wat hij gedaan had. Het werd zelfs gezien als diefstal wat de man gedaan had.
De barman liet het er niet bij zitten en sleepte het bedrijf voor de rechter. Hij eiste zijn baan terug, want ontslag om één drankje zou veel te zwaar zijn. Bovendien ‘wist hij niet van deze arbeidsvoorwaarde’ en had hij ‘het drankje van een klant gekregen’, zo verklaarde hij.

Een duur glas whisky, wordt alleen maar duurder

De rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van de werkgever. Doorslaggevend hierin waren een andere verklaring van de barman en camerabeelden uit de bar. Er werd namelijk door de barman verteld dat hij gewoonlijk nooit tijdens zijn werk dronk en dat hij aangeboden drankjes altijd weigerde, tenzij er toestemming van de manager zou zijn gegeven.
Dit werkte niet in zijn voordeel: de rechter zag de verklaring als bewijs dat de Arubaan wel degelijk op de hoogte was van de regels. Daarnaast was op camerabeelden te zien dat de man het drankje niet van een klant gekregen had. Hij schonk het zichzelf namelijk in en liep er vervolgens mee weg.
De barman verliest niet alleen zijn baan. Het verliezen van het proces zorgt er ook nog voor dat hij de juridische kosten van zijn werkgever moet vergoeden. Het bedrag daarvoor is 3150 Arubaanse florin, wat ongeveer anderhalf keer zijn maandsalaris is. De man verdiende namelijk 1250 florin per maand.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties