Monk Whisky enthousiast: ‘Dingle whisky experimenteert met verschillende stijlen’

Nieuws
zaterdag, 11 november 2023 om 17:00
dingle
Ken je Dingle whisky al? Monk Whisky in Groningen heeft een nieuwe fles aan het assortiment toegevoegd: Dingle Lunasa Single Malt. Het is Ierse whiskey, dus iets voor de mensen die van een wat zachter smaakprofiel houden.
Dingle whiskey komt uit het gelijknamige plaatsje Dingle. In de distilleerderij wordt alles met de hand gemaakt. En diep onder de grond, op 240 meter, zit hun eigen waterbron. Het bedrijf is begonnen met The Celtic Wheel of the Year Series. Dit zijn vijf verschillende flessen voor de periodes in het Keltische jaar. ‘We zijn nu bij de vijfde botteling aangekomen vertelt Sjoerd Tjio, bedrijfsleider van Monk Whisky in Groningen.

Dingle Lunasa single malt is daar te koop voor 87,99 euro. De distilleerderij zegt het volgende over het levenswater: 'Deze beperkte uitgave eert de eeuwenoude Keltische viering van Lúnasa, het begin van het oogstseizoen. Lúnasa Single Malt betuigt eer aan de moeder van Lugh, een god uit de Ierse mythologie, die zou zijn gestorven van uitputting nadat ze de Ierse velden gereed had gemaakt voor de landbouw.'

Hoe smaakt de Dingle whisky?

De whisky heeft een alcoholpercentage van 50 procent en heeft gerijpt in bourbanvaten met een Widow Jane Bourbon finish. De tasting notes zijn als volgt:
Geur: Rijpe rode bessen, warme gezouten karamel, citroensorbet en romige boterzachte toffee.
Smaak: Gerstesuiker met een snufje kruiden en hints van pure chocolade met frambozen.
Afdronk: Gember en kruiden creëren een warme gloed en laten langzaam donker fruit en karameltonen achter.

Experimentele whiskey

Tjio vindt het mooi spul. Zo laat hij in een reactie aan ons weten: ‘ ‘Dingle experimenteert met verschillende stijlen (Pot Still en Single Malt) en vaten (Moscatel, Rye, Shiraz), een relatief jonge Ierse distilleerderij die mee gaat met de tijd zonder de ‘klassieke’ Ierse stijl uit het oog te verliezen’’

Meer Ierse whisk(e)y

De laatste jaren zijn er ontzettend veel Ierse distilleerders als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ook wij berichten regelmatig over de whisky’s uit dit land. Zo hebben we al meerdere artikelen geschreven over onder meer McConnell’s en Clonakilty.
Welke Ierse whisk(e)y drink jij graag? Laat het ons vooral weten!
Wist je dat we ook regelmatig leuke prijsvragen hebben?
Foto: Monk Whisky

POPULAIR NIEUWS