Glencadam Small Batch Reserva PX - Pedro Ximénez Sherry Cask Finish

Reviews
dinsdag, 21 mei 2024 om 12:00
glencadam small batch reserva px
Glencadam is een van de oudere distilleerderijen in de Schotse Highlands. Een van de finishes won dit jaar de World Whisky Award voor beste Highland whisky. Of de internationale erkenning volgens ons terecht is, lees je in deze Glencadam Small Batch Reserva PX review.
Glencadam bestaat al sinds 1825 en heeft zich in de loop der jaren bij whiskyliefhebbers over de hele wereld in de kijker gespeeld. De laatste jaren ligt de focus bij de Highland stokerij op het vinden van de beste wijnvaten voor bijzondere na rijpingen.
Whisky Image
Whisky
EUR29.99
Op voorraad
Koop op bol.

Master Blender Robert Fleming

Het meesterbrein achter deze frisse koers is Master Blender Robert Fleming. De distillateur van zowel Glencadam als Tomintoul selecteerde voor deze serie een aantal port-, sherry- en rode wijnvaten voor de nieuwe releases.
De inspiratie voor dit nieuwe project kwam voort uit het succes van een eerdere Small Batch whisky van Glencadam. De Reserva Andalucia Oloroso Sherry Cask finish werd vol lof ontvangen en met meerdere prijzen beloond.
Naast de Pedro Ximénez Sherry Cask Finish waar we vandaag naar kijken, verschenen er whisky’s met een tweede rijping op witte port, Merlot wijn, Tawny port en Pinot Noir wijn. Alle expressies hebben eerst een rijping ondergaan in voormalig bourbonvaten voordat ze de finish in het wijnvat kregen.
De kenmerkende delicate fruitigheid heeft deze highland whisky te danken aan de schuin omhooglopende zwanenhalzen van de distilleerketels en natuurlijk het uitstekende vatenmanagement van Fleming.

Zien, ruiken, proeven

Land:Schotland
DistilleerderijGlencadam
Soort whiskySingle malt
Kleur Oudrood
Geur   Rijke aroma’s van kerstpudding, vijgen, donkere chocolade en kruidnagel.
SmaakEsdoornsiroop, toffee, pruimen, Maraschino kersen en Schwarzwälder Kirsch taart
AfdronkToffee, fruitige cake, gesuikerde gember, kersenjam en espresso.
Leeftijd:Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage46 procent
Inhoud fles70 centiliter
PrijsRond de 45 euro

Prachtig paars jasje

Alle whisky’s uit de Small Batch finishes hebben een eigen kleur. Zo komt de witte port finish in een groene koker en gaat de tawny port finish in het rood gekleed. De Pinot Noir finish komt in het blauw en we zien de Merlot finish gehuld in een oranje verpakking.
De Pedro Ximénez finish die we vandaag tegen het licht houden heeft paars als kleur toebedeeld gekregen en dit prachtige paarse jasje staat de whisky erg goed.
Op de koker en het label van deze Glencadam Small Batch Reserva PX is te lezen welke finish we voor ons hebben. Het label bevat ook een uitleg over de keuze voor ex-bourbon en Pedro Ximénez vaten, naast de vermelding dat ze uit het Spaanse Andalusië afkomstig zijn.
De single malt whisky is op 46 procent alcohol de fles in gegaan zonder koud gefilterd te zijn. Daarbij heeft de drank zijn natuurlijke kleur behouden. Waar de koker en het etiket paars van kleur zijn, steelt vooral de drank met zijn natuurlijke kleur de show.

Rijk van kleur

Zelden zien we een whisky die zo rijk van kleur is. De donkere vloeistof in de fles bevindt zich ergens in het kleurenspectrum tussen bruin en rood en nodigt uit om te blijven kijken.
De vaten waar voorheen PX sherry in zat, hebben veel kleur gegeven aan de spirit. Het is de aantrekkelijke kleur die een verlangen aanwakkert om vlug een glas in te schenken en te kijken hoe de whisky door je Glencairn walst.

Een dikke, complexe geur

Na lang watertandend naar de kleur van de whisky gekeken te hebben, is het tijd om deze in te schenken. De donkere vloeistof behoudt zijn kleurrijke schoonheid in het glas en de eerste aroma’s banen een weg naar de neus. De geur is verwarmend en dik als een ingekookte saus. Verder geur is de geur intens in positieve zin van het woord waarbij vijgen, donkere chocolade en kersencompote de boventoon voeren.
Dat deze whisky een finish in Pedro Ximénez vaten onderging, is heel duidelijk. Het had zelfs een volledige rijping kunnen zijn, gezien de donkere kleur en de volle en zoete aroma’s die horen bij PX sherry.

Fijn samenspel van kruiden

Wat zijn dit voor geuren? Het is een fijn samenspel tussen kruiden als kaneel, kruidnagel en nootmuskaat en gedroogd fruit. Nog steeds met de neus in het glas pikken we veel zoetigheid op van gedroogde pruimen, rozijnen, een kleine toets hout en in frambozensiroop gedrenkt graan.
Na meer dan een half uur ruiken kunnen we al zeggen dat de kakofonie van geuren overwegend zoet van aard is. Het is tijd voor een eerste slok en dat blijkt een goede beslissing. De drank is minder dik dan de neus doet vermoeden, maar voelt wel plakkerig en vet aan, wat aangenaam is.
We proeven cocktailkersen, suikergoed, donkere chocolade en een licht bittertje zoals we die kennen van sinaasappelmarmalade.

Meer dan een zoete inval

Het frisse karakter van Glencadam past dus goed bij deze stevige PX finish. Waar de neus na een tijdje ruiken wel erg zoet werd, blijkt de smaak meer te bieden te hebben. Deze dram heeft een zekere mineraligheid en een klein beetje een bittere houttoets waardoor het zoete geweld meer in balans komt.
De afdronk is middellang, warm en fruitig. Denk hierbij aan een dampende kop espresso met een stuk Limburgse kersenvlaai ernaast. De whisky heeft net genoeg body, maar verdwijnt sneller van de tong dan je wilt. De keuze om op een alcoholpercentage van 46 procent te bottelen lijkt hiermee een goede keuze te zijn geweest.

Conclusie Glencadam Small Batch Reserva PX - Pedro Ximénez Sherry Cask Finish

De zoetigheid in deze whisky is overweldigend, maar smaakvol. De volle aroma’s en complexiteit zijn uniek en zorgen ervoor dat je blijft ruiken aan je glas. De smaak is minder geconcentreerd dan de geur, maar is meer dan alleen zoet, wat een pluspunt is. Het alcoholpercentage van 46 procent geeft de drank genoeg kracht om een aangenaam mondgevoel te creëren en de afdronk middellang te durven noemen.
Voor een whisky van nog geen vijf tientjes word je weggeblazen door design, geur en smaak. De beginnende whisky drinker zal niet weten wat hem of haar overkomt.
De verrassende gelaagdheid van deze Glencadam zal de ervaren genieter van het levenswater een glimlach op het gezicht toveren. Deze smaakvolle Pedro Ximénez finish maakt ons nieuwsgierig naar de andere vier edities in de Small Batch serie.
+        Een smaakvol en herkenbaar ontwerp
+        De rijke geur verkoopt deze whisky direct
+        Een prachtige fles voor nog geen vijf tientjes
-          Als je niet van zoet houdt, kun je beter een andere fles uitzoeken
Bekijk hier ons overzicht met alle andere whisky recensies.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties