Nieuwe ellende om whiskey schimmel

Nieuws
dinsdag, 08 augustus 2023 om 11:00
whisky vaten
Er is weer een hoop te doen om de beruchte whiskey schimmel. In het dorpje York in de Verenigde Staten wil de Wiggly Bridge distilleerderij namelijk uitbreiden, maar bewoners van het omliggende dorp willen dit tegenhouden. De reden is de Baudoinia whiskey schimmel die de buurt teistert.
De bewoners uit de omgeving zijn volgens The Portsmouth Herald naar het stadsbestuur gestapt om de uitbreiding van Wiggly Bridge tegen te houden. Ze melden dat door de distilleerderij het hele dorp en de nabij gelegen omgeving bedekt is met de whiskey schimmel Baudoinia.
Hierbij is door de bewoners ook gerefereerd aan andere zaken rondom overlast van de whiskey schimmel, zoals een zaak bij Buffalo Trace in Kentucky. Het stadsbestuur heeft op haar beurt Tora Johnson, hoogleraar geografische informatiesystemen en milieustudies aan de Universiteit van Maine, ingeschakeld om de schimmel in het dorp te bestuderen.
Het resultaat van het onderzoek wijst uit dat de schimmel hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit de Wiggly Bridge distilleerderij. Doordat er ethanoldampen vrijkomen uit de distilleerderij en tot een mijl in de omtrek terecht komen, zou de schimmel zich snel kunnen verspreiden.

Mag Wiggly Bridge distilleerderij wel of niet uitbreiden?

De eigenaren van de Wiggly Bridge distilleerderij zijn het niet met de bevindingen (en de klachten van de omwonenden) eens. Volgens hen zou het niveau van productie niet in de buurt komen van die van Buffalo Trace, zelfs niet als de uitbreiding van de stokerij zou plaatsvinden. Daarom zouden de bevindingen van het onderzoek niet correct zijn. Bovendien melden de eigenaren dat er geen bewijs is voor een negatief effect op de gezondheid van de mensen door de whiskey schimmel.
Een speciale commissie wil nu bepalen of de distilleerderij in Maine wel of niet mag uitbreiden. De resultaten in het onderzoek zullen daarbij meegenomen worden. Ook wordt bepaald of Wiggly Bridge Distillery zich met de geplande uitbreiding nog wel aan de gestelde voorschriften rondom dampen en stoffen zou kunnen voldoen.
Eind deze maand wordt een uitspraak verwacht, waar ook de eigenaren van Wiggly Bridge Distillery bij zullen zijn. David Woods, een van de eigenaren, meldt nu alvast dat hij er niet over zal twijfelen om de zaak naar het hooggerechtshof van Maine te escaleren als dat nodig is.
Eerder al werd de uitbreiding van de warenhuizen van Jack Daniel's tegengehouden, omdat er sprake zou zijn van schimmel.
Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS