Nieuwe kernreeks van Finse distilleerderij binnenkort te koop

Nieuws
dinsdag, 05 maart 2024 om 16:00
kyro whisky
De Finse Kyrö Distillery heeft in september al een viertal whisky’s onthuld. Het gaat hierbij niet zomaar om vier expressies, maar om het kernassortiment van de distilleerderij. Naast een paar bekende vloeistoffen zijn er ook twee nieuwe flessen onthuld. De whisky's waren alleen nog niet te koop, maar daar komt binnenkort verandering in.
De vier expressies van de Finse distilleerderij zijn allemaal gestookt van 100 procent gemoute Finse rogge. Kyrö bracht de eerste whisky in de kernreeks, de Kyrö Malt whisky, al uit in 2020. De drank is in twee stils gedistilleerd en heeft vervolgens vier jaar in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten en ex-bourbonvaten gerijpt.
De tweede expressie in het kernassortiment is de Kyrö Wood Smoke. Deze whisky is gerookt volgens een oude Scandinavische traditie. Dat gebeurde op elzenhout in een 100 jaar oude schuur.

Wat zijn de twee nieuwe whisky’s in het Kyrö kernassortiment?

De kernreeks heeft naast de bestaande expressies, maar liefst twee nieuwe whisky’s. Dit zijn de Kyrö Oloroso whisky en de geturfde Kyrö Peat Smoke whisky. Hieronder vind je de tasting notes van beide nieuwe whisky’s :
Kyrö Malt Oloroso
Dit is de eerste Finse single barrel roggewhisky. De drank is gestookt van 100 procent volkoren rogge uit Finland en is dubbel gedistilleerd. Daarna heeft de whisky gerijpt in Oloroso sherryvaten, nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten en ex-bourbonvaten.
Neus: Tonen van noten, gedroogd fruit en karamel.
Smaak: Zoet roggebrood, honing, rozijnen en noten.
Afdronk: Kruidig.
Kyrö Peat Smoke
Deze whisky is gestookt van 100 procent gemoute Finse volkoren rogge. De rogge is 24 uur lang gerookt met Finse zoetwaterturf, wat een peated smaak aan de drank geeft. De whisky heeft gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten en ex-bourbonvaten.
Neus: Aardse turf, licht gekookte appels, honing en kruidige tonen van rogge.
Smaak: Roggemout, citrusvruchten, verwarmende kruiden en fijne rook.
Afdronk: Kruidig met fijne rook en een vleugje bijenwas.
De nieuwe kernreeks van Kyrö Distillery is vanaf dit voorjaar online te koop bij de stokerij in Finland en wereldwijd in verschillende landen. De prijs van de Kyrö whisky’s ligt tussen 39,90 euro (Kyrö Malt) en 54,90 euro (Kyrö Peat Smoke). Of de flessen ook naar Nederland komen is niet bekendgemaakt.
Foto: Kyrö Distillery

POPULAIR NIEUWS