Schotse parkeerplaats omgetoverd tot whiskyopslag voor 8000 vaten

Nieuws
zondag, 16 april 2023 om 13:00
barrels
Een parkeerplaats in Alloa, Schotland wordt binnenkort een whiskyopslag. De raad van Clackmannanshire, het raadsgebied waar Alloa ligt, heeft het plan onlangs goedgekeurd.
De opslag gaat naar verwachting 8000 vaten opslaan, verspreid over twee magazijnen. In ieder vat gaat ongeveer 125 liter, wat betekent dat er uiteindelijk bijna een miljoen (!) liter whisky op één plek wordt opgeslagen. De whisky wordt puur en alleen opgeslagen. Volgens vastgoedbeheer zullen er geen productie-, behandelings- of andere industriële processen plaatsvinden.
In de eerste opslagperiode van 18 maanden zal er ongeveer één vrachtwagen per week het terrein op en af gaan. Hierna wordt er nog maar één vrachtwagen per maand verwacht. Wanneer de parkeerplaats veranderd wordt in een opslag is nog niet bekend.

Whiskyopslag niet open voor publiek

Wie had gehoopt de bijna miljoen liter aan whisky zelf te mogen aanschouwen heeft pech. De faciliteit wordt volledig afgesloten van het publiek. Ook klantenbezichtigingen worden ‘minimaal en zeldzaam’.
Hoewel je deze opslag dus niet kan bezoeken, zijn er wel genoeg distilleerderijen die je maar al te graag verwelkomen. Zo opende vorige maand De IJsvogel weer de deuren voor bezoekers. Voor maar 7,50 euro kun je even een kijkje nemen, zonder te hoeven reserveren.
Ook over de grens zijn er natuurlijk distilleerderijen om te bezoeken. Whisky Monkeys ging bijvoorbeeld al langs bij Blair Athol Distillery in Pitlochry, Schotland, waar we uitgebreid verslag van deden.
Daarnaast zijn er natuurlijk de verschillende whiskyfestivals om te bezoeken. Zo is er WTF Utrecht in september, waarvan de Early Bird Tickets overigens hard gaan, en is er in juni een festival in het historische Fort Sabina bij Willemstad. Benieuwd naar alle whiskyfestival dit jaar? We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Prijsvraag persoonlijk whiskyglas nog in volle gang

Wist je trouwens dat je een uniek whiskyglas met jouw naam erop kunt winnen? Deze prijsvraag loopt nog tot het eind van de maand. Overigens geven we bij Whisky Monkeys regelmatig mooie prijzen weg, dus hou vooral onze prijsvragenpagina in de gaten.