Hemel & Hellevuur Cask 19031 Review

Reviews
vrijdag, 07 juni 2024 om 12:00
hemel hellevuur cask 19031
Hemel & Hellevuur is 5 jaar geleden ontstaan door een samenwerking tussen 3006 whisky, een onafhankelijke Nederlands bottelaar die inmiddels aardig bekend aan het worden is, en Bossche Stokers. Welkom bij de Hemel & Hellevuur Cask 19031. 
Bossche Stokers is gevestigd in ’s Hertogenbosch en is een bedrijf dat veel werkt met regionale producten. Zelf brengt het bedrijf ook een aantal single malts onder eigen naam uit, weliswaar in kleine oplages.
Hemel en Hellevuur is whisky is licht geturfd en heeft volledig gerijpt (dus niet gefinisht) op sherryvaten. In het geval van deze sample, van Hemel & Hellevuur Cask 19031, gaat het om octave px first fill.

Whisky met zeer beperkte oplage

Waar we onlangs batch nr 1 hebben geproefd, is het nu de beurt aan cask 19031. Waar batch nr 1 op 48% alcohol by volume het vat ingegaan is, is de whisky van vandaag gebotteld op 61%. Dat is gebeurd in een zeer beperkte oplage van 88 stuks.

Zien, Ruiken, Proeven

LandNederland
DistilleerderijBossche Stokers/3006 whisky
Soort whiskySingle Malt
KleurDonker goudbruin
GeurGelijk zwaardere houttonen dan de Hemel en Hellevuur Batch 1, licht geschaafd berkenhout, vanille en in de achtergrond een licht citroentje.
SmaakEen pallet van gestoofd fruit, bramengelei samen met het boterige shortbread.
AfdronkOok hier komt de turf echt weer naar boven in de afdronk. Wel in mindere mate dan de Hemel en Hellevuur Batch 1. De zoete PX tonen in combinatie met de metalachtige turfrook en tonen van Cipres zorgen voor een smaakexplosie. Hierna gaat het over in een lichte finish van ananas en pulled-pork.
Leeftijd4 jaar
Alcoholpercentage61 procent
Inhoud fles 50 centiliter
Prijs85 euro
hemel hellevuur cask 19031

Een krachtpatser met heel veel smaak

Als we deze whisky in het glas laten dansen, valt als eerste de prachtige donkerbruine kleur. De tranen zakken zo langzaam naar beneden, dat ze je bijna niet ziet zakken.
De geur bevat nieuw vochtig hout, een beetje crème brûlée en in de verte nemen we een gebakken banaantje, citrus en een beetje moutigheid waar.
De smaak is heel uitgebreid, We proeven gedroogd fruit wat doet denken aan abrikoos, appelkruimelvlaai, een klein pepertje, een wybertje, duimdrop en donkere chocolade. Ook proeven we gestoofd fruit, waarover de distilleerderij zelf zegt: hoe langer je proeft, hoe meer dit naar boven komt.
Deze Whisky Monkey betrapte zich erop dat hij een beetje zat te kauwen om alle smaken naar boven te kunnen krijgen.
Verder is de afdronk lang. Er is minder sprake van turf dan in batch 1, maar dit is wel heel duidelijk waarneembaar. Wat treffen we nog meer aan? Een klein beetje houtvuurrook. En er zijn veel zoete tonen aanwezig, die nog steeds een beetje doen denken aan het gestoofde fruit. Tot slot is er op de achtergrond iets bespeurbaar, wat doet denken aan babi pangang met een beetje kruidigheid.
Het mondgevoel is overigens geweldig. Deze dram bevat veel warmte en heeft een mooi olieachtig mondgevoel.

Conclusie Hemel & Hellevuur cask 19031 Review

Dit is een geweldige whisky van eigen bodem. Houd je van een stevige whisky, een beetje turf en heel veel smaak? Dan is dit een aanrader. Waar batch 1 al een hele goede, fijne whisky was, is dit nog een stap hoger.
Tijdens het drinken komen er heel veel verschillende smaken naar boven en als je de drank wat langer laat staan, ontdek je ook weer nieuwe smaken. Dit is dan ook een whisky voor de gevorderde drinker!
+ Veel smaakontwikkeling  
+ Stevige whisky 61% abv
+ Prachtig etiket ( net zoals batch1)
+ Een whisky waar je langere tijd op je gemak van kunt genieten.
- Misschien niet voor mensen die heel veel turf willen
- Er zijn veel te weinig flessen van gemaakt
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties