Wist je dat het gebruik van voorjaars- en wintergerst bepalend is voor Schotse whisky?

Rubrieken
door
dinsdag, 28 mei 2024 om 15:00
gerst
Gerst is een essentieel ingrediënt in de productie van Schotse whisky, maar wist je dat niet alle gerst op hetzelfde moment van het jaar wordt gezaaid? Het onderscheid tussen voorjaarsgerst en wintergerst speelt een belangrijke rol in de teelt en opbrengst van dit essentiële graan.
In de wereld van de gerst teelt voor whiskyproductie domineren twee hoofdcategorieën: voorjaarsgerst en wintergerst. Maar wat maakt deze twee zo verschillend en waarom wordt de een wel gebruikt in whisky en de ander niet?

Voorjaarsgerst

●       Voorjaarsgerst wordt meestal gezaaid van december tot laat in april, afhankelijk van de regionale klimatologische omstandigheden.
●       Deze variëteit produceert minder korrels per jaar vergeleken met wintergerst, gemiddeld tussen de 19 en 24 korrels per aar.
●       De opbrengst van voorjaarsgerst ligt ongeveer 20 procent lager dan die van wintergerst, hoewel dit verschil minder uitgesproken is in noordelijke regio's van Groot-Brittannië.
●       Voorjaarsgerst is gevoeliger voor vorst, vooral in Schotland, waar het later wordt gezaaid vanwege koelere temperaturen.
Opvallend is dat, ondanks de lagere opbrengst, voorjaarsgerst de enige toegestane gerst is om Schotse whisky mee te maken.

Wintergerst

●       In tegenstelling tot voorjaarsgerst wordt wintergerst gezaaid in de herfstmaanden en overwintert op het veld.
●       Wintergerst produceert doorgaans hogere opbrengsten in vergelijking met voorjaarsgerst vanwege een langere groeiperiode.
●       Op dit moment zijn er geen wintergerstvariëteiten goedgekeurd voor distillatie in het Verenigd Koninkrijk, wat de afhankelijkheid van de industrie van voorjaarsgerst voor whiskyproductie benadrukt.

Locatie is belangrijk

Langs de oostkust van Schotland en Engeland wordt het grootste deel van de gerst geteeld die wordt gebruikt in de productie van Schotse whisky. Deze regio's bieden ideale groeiomstandigheden voor voorjaarsgerst, dankzij de lichte zandgronden en lagere neerslag.
Ondanks de voorkeur voor lokaal geteelde gerst, vertrouwt de Schotse whiskyindustrie op de import van gerst uit Engeland, Europa en zelfs Canada om aan haar behoeften te voldoen.
Het begrijpen van de verschillen tussen voorjaars- en wintergerst werpt licht op de complexe landbouwpraktijken die ten grondslag liggen aan de wereld van Schotse whisky. Van het veld tot het glas draagt elke fase van de gerstenteelt bij aan de complexe en genuanceerde smaken die wereldwijd worden gekoesterd door whisky-liefhebbers.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR28.49
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties