Alles wat je moet weten over hoe je een Whisky Ambassador wordt

Best of
vrijdag, 24 mei 2024 om 12:00
whisky ambassador
Misschien heb je het wel eens gelezen: Certified Whisky Ambassador. En misschien heb je toen gedacht: wat is dat? Kan ik er ook één worden? We gaan je alles in dit artikel uitleggen.
Je hebt in het leven allerlei diploma’s om te halen. Denk aan schooldiploma’s, zwemdiploma’s, diploma’s in allerlei sporten en ga zo maar door. Maar wist je dat je ook een whiskydiploma hebt?
Er bestaat zoiets als Certified Whisky Ambassador, wat inhoudt dat je een cursus doet om meer te weten te komen over de godendrank. Als je de cursus succesvol hebt doorlopen, behaal je een certificaat. Deze cursus is er op twee niveaus: Whisky Ambassador, waar dit artikel over gaat, en Advanced Whisky Ambassador. Een soort zwemdiploma B dus.

Geslaagde Monkeys

Zoals gezegd hebben we het in dit artikel enkel over Whisky Ambassador. Deze cursus duurt één dag en rond je af met een tentamen. Dat is tenminste als je de cursus fysiek op locatie volgt. Het is ook mogelijk om de cursus online te doen, iets wat populair was in de pandemie. Dan wordt de cursus verdeeld over twee dagdelen. Whisky Monkeys Theo en Rox volgden eerder de cursus, verdeeld over twee avonden. Jan-Marc, Ilse en Robby uit de redactie zijn al eerder Certified Whisky Ambassador geworden.

Welke opties zijn er?

Je kunt je intekenen via de website van Comedus, dit is het bedrijf van Bob Wenting, tevens de organisator van deze cursus in Nederland. De cursus is overgekomen uit Schotland, waar iedereen die ook maar iets met alcohol doet deze scholing verplicht moet volgen. Dus of je nu in een slijterij staat, in de horeca werkt waar whisky geschonken wordt, dat maakt niet uit. Iedereen moet de test doorlopen. In Nederland is dat zeker niet het geval, maar extra kennis opdoen kan nooit kwaad.
Je kunt je opgeven voor de cursus via de website van Comedus. Hier zie je alle beschikbare data. Zoals je ziet, wordt de cursus gegeven in het hele land, fysiek en online en in het Nederlands of Engels en door de week als ook in het weekend. Dus kijk even goed wat jou het beste uitkomt. De keuze is reuze. Wil je liever een cursus op maat, omdat je bijvoorbeeld meteen met een groepje vrienden de cursus wilt volgen? Dan kan dat ook. Kijk maar even bij ‘maatwerk cursussen’.

De geschiedenis van whisky

Zodra je je opgeeft, krijg je een leerboek gemaild. Dit boek bestaat uit ongeveer 60 pagina’s en dit is het lesmateriaal dat centraal staat tijdens de cursus. Middels dit boek leer je de geschiedenis van whisky.
Wanneer kwam alcohol en whisky voor het eerst voor? Welke jaartallen zijn belangrijk? Denk aan de drooglegging en ook dat Schotse whisky, oftewel Scotch, erg populair is geworden.
Verder lees je over de functie van vaten, hoe whisky wordt gemaakt, welke cocktails er zijn, wat verkooptechnieken zijn en ga zo maar door. De focus ligt daarbij overigens grotendeels op Schotland. Dit is dus bij uitstek een cursus voor mensen die geïnteresseerd zijn in Schotse whisky.
Af en toe wordt er een klein uitstapje gemaakt als je bijvoorbeeld leert wat de grootste afzetmarkt in de wereld is voor Schotse whisky, maar daar houdt het ook wel zo’n beetje bij op.
Het is in ieder geval intrigerende stof. Als je al een tijdje in de whiskywereld werkt, zal veel informatie je bekend voorkomen en niet alles nieuw voor je zijn. Maar dat geeft niet, neem van ons aan dat de cursus alsnog leerzaam én leuk is.
Eén van de docenten is Bob Wenting en hij straalt pure passie uit voor de godendrank en steekt dit niet onder stoelen en bank. Een verademing om naar te luisteren.

Kennis opdoen

Terug naar het boek: moet je dit uit je boek leren? Ja en nee. Wentings advies is om het boek even door te lezen. Ons advies is: stop er zeker wat meer tijd in dan enkel doorlezen. Hoewel het examen, waarover straks meer, absoluut niet moeilijk is, is het simpelweg voor jezelf prettig om bepaalde jaartallen en kennis te kunnen dromen. En het maakt het afleggen van het tentamen alleen maar makkelijker. Een rijtje met jaartallen stampen qua whisky-geschiedenis is dus geen overbodige luxe.
Al snel komt het moment dichterbij dat je de cursus gaat volgen en dan is het een kwestie van goed luisteren, aantekeningen maken en vragen stellen. De sfeer is erg ontspannen en zeker in een kleine groep is er genoeg ruimte om vragen te stellen, wat erg prettig is.
Let overigens goed op de sheets die voorbij komen in de presentatie en wat de docent vertelt, want het zal regelmatig voorkomen dat er benadrukt wordt wat van belang is tijdens het examen. Je zou bijna wensen dat er zo’n methode was geweest tijdens je studie...

Blind proeven

De cursus start met alle theorie en zal aan het einde overgaan op praktijk. Je krijgt namelijk voorafgaand aan de cursusdag zes flesjes whisky (die je niet mag openen!) opgestuurd. Die ga je er nu bij pakken. Je gaat namelijk blind proeven! Zo leer je dat de kleur van de whisky, de ‘tranen’ van de whisky en andere dingen uitmaken. En je leert trucjes om een drank te onthouden qua aroma’s. Sommigen zijn in staat om whisky’s te herkennen aan de geur zonder te proeven. Heb je een goede neus? Vertrouw daar dan op!
Dit blind proeven en oefenen is misschien wel het allerleukste aan de cursus. Je kan in de praktijk leren hoe je goed rondjes moet schaatsen op een schaatsbaan, maar het leukste is dan toch als je vol snelheid door zo’n bocht knalt in real life, nietwaar?
Maar laten we ons niet ons niet op glad ijs begeven, terug naar het échte water: the water of life. Je gaat als alles erop zit dus tentamen doen. Dit bestaat uit 30 multiple choice vragen en vier whisky’s blind proeven. De multiple choice vragen zijn niet moeilijk en tijdens de cursus word je al warm gemaakt met oefenen. Dan moet je bijvoorbeeld al een keer een test doen om te kijken of je de whiskyregio’s van Schotland kent. Al deze kennis is weer meegenomen voor tijdens de eindtest.
Je mag overigens zelf weten of je eerst begint met de vragen of eerst met het blind proeven. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt, maar misschien iets wat nuchter starten met de vragen het handigst, voor zover je dat nog helemaal bent, gezien je daarvoor al kort geoefend hebt met blind proeven.
Bij het blind proeven zit overigens altijd één whisky van Islay die het meest rokerig is. In ons geval was dat Laphroaig. Je leert deze herkennen. Eén tip: zodra je deze denkt te herkennen tijdens het tentamen, drink die dan vooral niet op. Ga eerst door met de overige drie whisky’s, voordat je mond en neus iets te krachtig zijn overgenomen door dit peated monster. In principe kun je de test prima halen door deze alleen maar te ruiken en door te gaan met de rest van de test.

Werken in de whisky-industrie

Na een uurtje weet je of je geslaagd bent. Is het een garantie om te werken in de industrie? Dat niet. De banen in de whisky-industrie zijn schaars en net zoals bij andere banen komt er meer kijken dan enkel een papiertje, maar het toont wel aan dat je bereid bent dingen te leren en over enige kennis beschikt. Dus het kan geen kwaad!

POPULAIR NIEUWS