De top 5 beste nieuwe whisky's om nu in huis te halen

Best of
zondag, 25 juni 2023 om 9:00
jura bourbon cask whisky monkeys 3
Het is bijna een wonder. Want ondanks dat een new make spirit minimaal drie jaar moet rijpen om whisky genoemd te mogen worden, verschijnen er continu nieuwe whisky’s. Een prachtige ontwikkeling! Dit is de top 5 beste nieuwe whisky’s om nu in huis te halen.
Misschien weet je niet wat je nu écht in huis moet hebben deze periode. Er verschijnen immers aan de lopende band whisky’s, uit verschillende landen en dan ook nog eens in verschillende prijsklassen. In deze top 5 beste nieuwe whisky’s proberen we een paar mooie en betaalbare whisky’s te omschrijven die een aanwinst zijn voor je collectie.

Scallywag The Chocolate Edition 2023

Laten we beginnen met een whisky die onlangs is uitgekomen, de Scallywag The Chocolate Edition 2023. De naam doet het al vermoeden: de drank heeft een vrij donkere (chocolade) kleur. Nee, dit is geen chocolademelk, maar wel een whisky met tonen van pure chocolade, rode bessen en karamel.
Scott Morrison, Brand Manager bij Douglas Laing, zegt over deze inmiddels zesde batch het volgende: ‘Deze speciale botteling is er zeker één waar we dit jaar veel plezier aan beleven. We streven naar chocolade-perfectie!’
Meer weten? Lees dan onze Scallywag Chocolate Edition review.

Jura Bourbon Cask

Een whisky die (gelukkig) minder gelimiteerd is, is de Jura Bourbon Cask. Dit is de nieuwste whisky van Jura die onderdeel uitmaakt van de Signature Collection. Deze whisky is ideaal om te drinken voor of met beginnende whisky drinkers en dankzij de zoete smaak ook ideaal voor deze zomerse dagen.
Het is een whisky die je voor minder dan drie tientjes koopt en dus eentje om simpelweg standaard in je kast te hebben staan. Met heerlijke tonen van kokos en vanille is dit bovendien een prima whisky om een whiskycocktail mee te maken. Een whisky sour of highball, mjammie! Hoe jij je whisky drinkt bepaal je immers helemaal zelf. Wees gerust, je kan de whisky ook gewoon puur drinken. Je leest alles over deze nieuwe Jura whisky in onze review.

Lagg Killmory Edition

Ben jij meer een ervaren whiskyliefhebber? Dan moet je zeker de Lagg Killmory Edition eens proberen. Lagg is een distilleerderij op Arran en is ook in handen van de Arran distilleerderij. Deze whisky is de eerste expressie uit de core range waar menig whiskyliefhebber nu nieuwsgierig naar is.
Het is een geturfde whisky en de drank heeft gerijpt in first-fill bourbon vaten. Bovendien is de prijs ook niet verkeerd. Voor deze whisky betaal je namelijk vijf tientjes en daarmee heb je zomaar ineens een pareltje in handen.

Ardnamurchan Maclean’s Nose

Zoek je iets waarvoor je niet de hoofdprijs neertelt? Voor rond de drie tientjes is er een betaalbare blend uit de koker van Adelphi (Ardnamurchan): Maclean’s Nose. Een groot deel van deze whisky heeft gerijpt in ex-sherry hogsheads en het andere deel in ex-bourbon vaten. De smaak volgens Het Whisky Huis laat zich als volgt omschrijven: ‘gepoft gort met witte chocolade, rijstevlaai met ingelegd fruit met bedekkende Chantilly room en Viennetta ijs met chocolade. Maar ook jutte met verbrande heide en meer licht rokerige invloeden. Een bonbon met veel smaak.’

Kavalan Single Cask Port Cask 11 Years

Zoek je iets wat speciaal voor de Nederlandse markt is uitgekomen en wat iets meer mag kosten dan een paar tientjes, dan kun je de Kavalan Single Cask Port Cask 11 Years overwegen. Kavalan is een Taiwanees merk, dus het heeft ook nog eens een exotisch tintje. De Monnik Dranken heeft deze whisky samen met Kavalan exclusief naar de Nederlandse markt gebracht. De smaak is ‘vettig en intens. De amandel komt weer naar boven omhuld met een laagje acaciahoning.’ Let wel op dat het om een gelimiteerde whisky gaat.
Dit was onze De top 5 beste nieuwe whisky's om nu in huis te halen. Welke ga jij halen? Whisky’s is net zoiets als films: je kan er nooit genoeg van in huis hebben. Dus als jij én Jura én Kavalan koopt, be our guest. Een beetje whiskyliefhebber weet dat je whisky’s gewoon kunt afwisselen. Slainte mhath.
Dit artikel is in samenwerking met Jura.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties