Dit is wat je moet weten over Firkin whisky en Mike Collings

Best of
door
zondag, 25 juni 2023 om 11:00
firkin
1972 is een bewogen jaar. Denk hierbij aan Watergate, de eerste HP rekenmachine, de Olympische Winterspelen in Japan, de oprichting van Atari en het begin van de carrière van Mike Collings bij de Courage Brewing Group. Een pad dat al vijfenveertig jaar gewijd is aan de liefde voor whisky. Namen die de meesten van ons wel kennen komen uit zijn koker, van Johnnie Walker Blue & Green Labels, Cardhu tot Royal Lochnagar.
Zijn herinneringen uit zijn jeugd en ervaringen uit het vak zijn hem bijgebleven en hij deelt deze daarom met veel humor en een knipoog op zijn eigen blog van de Firkin Whisky Co. Aanrader om te lezen: zijn Blue Label ervaring in een Concorde onderweg naar JFK.

Unieke stijl leiderschap

In de zoektocht naar wie Mike Collings werkelijk is, valt meteen op dat zijn voorkeur om een alternatief pad te bewandelen hem bijzonder goed in zijn loopbaan heeft gediend. Kennisdeling en creativiteit zijn de twee pilaren die het huis van Collings hoog houden.
En zo erkent hij ook dat hij ‘al doende leerde, fouten maakte, maar vooral plezier had’. Zijn specialisme ligt bij het bouwen van merken, zoals hij keer op keer heeft laten zien. Dit feilloze inzicht heeft hem zo ook geleid tot de introductie van de Johnnie Walker Pure Malt/Green label. Een risico in een markt waar de vraag naar Single malt bleef groeien, maar deze blended malt een regelrecht succes was.
Om het stigma van het woord Blend te voorkomen, heeft hij de woorden Pure Malt op het label gedrukt en daarmee was de legende geboren. Collings overtuiging dat het woord 'nee' niet geaccepteerd hoeft te worden, heeft er ook voor gezorgd dat hij zijn nieuwste whisky aan de wereld heeft geïntroduceerd.

Het ontstaan van de Firkin Collectie

Natuurlijk had Collings op zijn welverdiende lauweren kunnen rusten na een carrière waar velen van ons mogelijk jaloers op zijn. Toch was het leven van een pensionado niets voor hem. Zes weken later was de Spencer Collings Company geboren. Want stil zitten kan Collings niet.
En zo bevond hij zichzelf op een avond in Tokio met Robin Tucek, na elkaar 35 jaar niet gezien te hebben. Ze waren het erover eens: die whisky-industrie, die mag wel wat leuker. Wat minder zwaar en wat meer humor.
Zo gezegd, zo gedaan, The Firkin Whisky Co. is een feit.
Met de Firkin Four is het portfolio een ijzersterk voorbeeld van innovatieve keuzes. De keuzes van de vaten lijken een beetje gek maar de whisky is ‘Firkin’ goed te drinken. Alle uitdrukkingen komen uit de, op maat gemaakte, dubbel eiken vaten, en worden gecombineerd met een versterkte wijn. De zogenoemde “Soulmate pairing”. Het is de combinatie tussen de whisky het hout dat een nieuwe diepte creëert die het karakter van de specifieke distilleerderij of whisky-stijl ondersteunt. Vanwege deze unieke rijpingsstijl wordt de whisky alleen als Single Cask uitgebracht.
Wil je een gehele review van de Firkin Four lezen? Deze hebben we hier voor je staan.

Doordrenkt met humor

In een industrie waar veel van de merken zichzelf veel te serieus nemen is de humor waarmee Collings de wereld van Firkin whisky heeft doordrenkt een opluchting. De naam alleen al is een woordgrap. De Firkin is een formaat van een vat dat veel weg heeft van een quarter cask. Maar wie een beetje Engels in z’n repertoire heeft kan lekker genieten van de overige betekenis van de naam.
De Firkin cartoons, veelal te vinden op Instagram, zijn ook een mooi voorbeeld dat Collings en Firkin zichzelf niet te serieus nemen.
Met een droog gevoel voor humor en een vette knipoog probeert Firkin de mooie, lichtere momenten van het leven te onderstrepen en onsdrinkers, een glimlach op het gezicht te toveren.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties