Is papa dol op whisky? Dan zijn dit mooie cadeaus voor Vaderdag

Best of
maandag, 10 juni 2024 om 11:30
berry bros spring 2024
Het is bijna vaderdag. Op 16 juni is het tijd om de man die je geleerd heeft om een fietsband te plakken in het zonnetje te zetten. Is je vader een liefhebber van de godendrank? Wij geven je vijf mooie Vaderdag whisky cadeau tips.

Een single malt whisky uit de de Berry Bros lentecollectie

We trappen deze lijst met Vaderdag cadeau tips af met een whiskymerk dat voor elke vader die van whisky houdt wel een mooie expressie heeft. De Londense whiskymaker Berry Bros & Rudd heeft namelijk even geleden de nieuwe lentecollectie van 2024 onthuld.
In deze whiskyreeks zitten zes verschillende expressies, waarvan er vier uit de Speyside regio komen. Dit zijn een Benrinnes uit 1979, een Glenlossie uit 2013, een Craigellachie uit 2013 en een Knockdhu uit 2012.
Een van de andere single malt whisky’s, de Ardmore 2009, komt uit de Schotse Highlands. Voor vaders die eens wat anders dan een Schotse dram willen proberen heeft Berry Bros & Rudd de High Coast Peated 2012 single malt in de selecte opgenomen.
De whiskymaker uit Londen heeft overigens ook het kernassortiment in een nieuw jasje gestoken. De flessen zijn voorzien van kleurrijke labels en er zijn een paar nieuwe expressies met een age statement bij gekomen. Zo is er een Speyside single malt whisky van 12 jaar oud aan het assortiment toegevoegd die gerijpt heeft in een sherry vat. De Berry Bros & Rudd 12 Year Old Sherry Single Malt whisky wordt straks de vervanger van de expressie zonder leeftijdsaanduiding en heeft een rijke fruit forward smaak verwachten.
Is vaderlief niet zo van de sherry? Dan heeft Berry Bros & Rudd in de Classic Range een 16 Year Old Speyside Single Malt whisky klaar staan. Deze whisky is complex met tonen van fruit, hazelnoot en butterscotch en heb je al voor 119 euro in huis.
De Berry Bros & Rudd single malt whisky's zijn beschikbaar bij de Berry Bros & Rudd Friends winkels. Een overzicht van deze slijterijen vind je hier.

Thy Spelt-Rye organische single malt whisky

Naast Zweden, wordt er ook in Denemarken mooie drank gestookt. De Thy Distillery heeft onlangs haar nieuwe kernassortiment aangekondigd. Al deze whisky’s zijn single malt expressies die van graan tot glas van hetzelfde landgoed af komen, rondom de Thy Distillery. De stokerij heeft namelijk alles in eigen beheer.
Bij deze serie hoort een whisky die van rogge, gerst én spelt gestookt is. Dit zorgt ervoor dat de Deense spirit al een bijzonder profiel heeft voordat deze tot whisky gerijpt wordt. Die rijping vindt plaats in Nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten, waardoor de Thy Spelt Rye-Whisky tasting notes van kruiden, honing, vanille, peper, citrus en bloemige tonen.
Met de Thy Spelt-Rye whisky geef je niet alleen een bijzondere expressie aan vaderlief, maar ook nog eens een prijswinnende fles. De godendrank wist namelijk een gouden plak in de wacht te slepen tijdens de World Whiskies Awards 2024.
Vanaf 1 mei vind je de Thy Spelt-Rye whisky bij verschillende slijterijen.

De combinatie van whisky, leesvoer en eten

Is de man des huizes iemand die graag van een dram geniet, maar net zo lief een nieuw gerecht in de keuken voorbereidt? Dan is het nieuwe boek van Hans Offringa en Ster Roesbeke, auteur en chef-kok, het ideale Vaderdag cadeau.
Het boek Gekookt en Gestookt gaat namelijk in op gerechten die met de godendrank gemaakt zijn. Chef-kok Roesbeke, de eigenaar van restaurant De Clyusenaer in Gent maakte 40 geechten met 40 verschillende Schotse whisky’s. De recepten daarvan deelt hij in dit boek, waarbij The Whisky Couple (Hans en Becky Offringa) de tasting notes van de whisky’s verzorgt.

Rondleiding in een Nederlandse distilleerderij

Ondanks dat we in een relatief klein land wonen, wordt er op veel plekken whisky gestookt. Nederland kent tientallen distilleerderijen die ook rondleidingen verzorgen. Als Nederlandse whiskyliefhebber kun je op die manier kennis maken met het levenswater van eigen bodem.
Zo kun je op afspraak een rondleiding boeken bij de Drumlin Distillery in Havelte, waar de single estate single malt Cromlech whisky gestookt wordt. Erik Poutsma, eigenaar van de stokerij, vertelt je met ontzettend veel passie over de drank en zijn distilleerderij.
Verder kun je bij Distilleerderij Horstman voor slechts een paar tientjes aanschuiven bij een proeverij. De distilleerder laat je hierbij de distilleerderij zien en vertelt je meer over zijn godendrank onder het genot van een hapje. Bovendien is het ook een leuk idee om eens een Nederlandse whisky cadeau te doen.
Bij de meeste Nederlandse distilleerderijen kun je langs voor een bezoekje, dus check vooral de mogelijkheden.

Tickets voor een whiskyfestival

Weet je eigenlijk niet precies wat voor whiskyliefhebber je vader is? Dan is er een mooie manier om daarachter te komen. Er worden namelijk regelmatig whiskyfestivals georganiseerd, waarbij talloze expressies van grote en kleine whiskymerken vanuit alle hoeken van de wereld te proeven zijn.
Een ticket voor een whiskyfestival is niet alleen een mooie manier om achter de smaak van iemand te komen, maar ook om die te verbreden met meer mooie expressies. Bovendien is het een ontzettend gezellig uitje voor whiskyliefhebbers.
Neem bijvoorbeeld het whiskyfestival Whisky in het Fort dat deze zomer (om precies te zijn op 15 juni) weer plaats vindt in Fort Sabina. Het festival is gedeeltelijk in de buitenlucht en deels in een oud fort, waardoor je geschiedenis met vitamine D én de godendrank combineert. Bovendien is de kans groot dat je daar ook de nieuwe Deense Thy Whisky kunt proeven.
Een van de standhouders is namelijk Hogshead Imports die in Nederland, net als vele mooie indie-whiskymerken, de Deense stokerij vertegenwoordigt.
Bekijk voor meer inspiratie ons overzicht met de whiskyfestivals in Nederland en onze lijst met whiskyfestivals in België.
Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company en Hogshead Imports.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties