9e Haarlemse Whisky Event: whisky primeur en een gemoedelijke sfeer

Events
maandag, 08 april 2024 om 7:00
eden mill whisky
In de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem staan de grote Sint Bavokerk, de opvallende koepelkathedraal en de Jopenkerk. Zaterdag 6 april was de veel kleinere Nieuwe Kerk de plek om whisky’s te proeven. We nemen je mee door de avond van het door slijterij Liquid Gold georganiseerde 9e Haarlemse Whisky Evenement.
In de kerk worden we vriendelijk verwelkomd door Kitty van Staden van slijterij Liquid Gold in Haarlem. ‘Had je niet verwacht hè, zo’n ouwe taart?’ klinkt het achter een grote glimlach. Met deze humoristische uitspraak beschrijft Van Staden niet alleen zichzelf. De gemiddelde leeftijd ligt zoals wel vaker op whiskyfestivals relatief hoog en ook het percentage vrouwelijke bezoekers is gering.
Samen met haar man Dirk runt Kitty de Liquid Gold slijterij in de Haarlemse Koningsstraat. In een van de hoeken van het fraai versierde godshuis staat Dirk whisky’s uit eigen zaak te schenken. Er is uit verschillende landen wel iets lekkers te vinden. We zien een tafel met Japanse whisky’s, er is een opstelling Iers, Zuidam en Jan Beek vertegenwoordigen Nederland en we vinden veel Schots geweld bij de verschillende stands.

Op avontuur in de whiskywereld

De knusse Nieuwe Kerk is een sfeervol decor om whisky’s te proeven. Er kunnen niet veel mensen in, maar dat hoeft ook niet. Er zijn ongeveer 160 bezoekers aanwezig die samen voor een ontspannen sfeer zorgen. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd deze avond niet onder de 40 komt, vinden we twee jonge mannen bij de tafel van Van Wees dranken.
Het zijn studenten informatica Jens Bleijenburg (24) en Tijmen Lieverdink (22) die aan het genieten zijn van een Arran Sherry Cask. Als we vragen wat de reden is dat de heren op het whisky event zijn, antwoordt Lieverdink: ‘Dit is mijn verjaardagscadeau.’

'Een beuker van 50%'

Samen willen ze graag genieten van een lekkere dram. De beginnend liefhebbers stappen net over de drempel van de whiskywereld en kijken hun ogen uit.
Lieverdink omschrijft de dram die hij in zijn hand heeft als 'een beuker van 50%.’ Hij drinkt graag wijn en weet daar veel van, maar whisky is nieuw en interessant. Voor de jonge Haarlemmer is deze avond een zoektocht naar zoete verrassingen.
Bleijenburg gaat normaliter voor zachte blends, maar hoopt vanavond zijn smaak te verbreden. We komen de beide heren meerdere keren tegen in het overzichtelijke schip van de kerk en zien hen zichtbaar genieten.

Kleurrijke etiketten en vloeibare ananas

Als we doorlopen naar de tafel van High Spirits, treffen we standhouders Jos van Duin en Frans Brouwer. Laatstgenoemde staat vol passie te vertellen over de kleurrijke flessen van onafhankelijke bottelaar Murray McDavid.
Van Duin laat ons een aantal bottelingen van het betrekkelijk jonge merk Eden Mill zien. Het is de primeur van de avond, want het is de eerste keer dat de importeur Eden Mill mee heeft naar een festival. We proeven de bourbon cask variant en kunnen de dram niet anders dan vloeibare ananas noemen.

Wat drinken de bezoekers zoal?

Aan een van de statafels staat een vijftal mannen druk in gesprek over horloges, de prachtige locatie en wat er te ruiken en te proeven is in hun glas. Als we ons bij de heren voegen, vertelt Haarlemmer Remy in den Bosch (39) dat hij onderdeel is geweest van een grote verbouwing van de kerk. ‘Ik ben zelfs op het hoogste punt hierboven geweest.’ Hij noemt zichzelf een echte ‘peathead’ en bewijst dit door ons de Smoky Scot in zijn glas te laten ruiken.
Naast hem staat Iain Lorraine (37) uit Heemstede die ondanks zijn 120 flessen tellende collectie toch nog een paar pareltjes weet te vinden deze avond. Als we ons als Whisky Monkeys voorstellen, lacht hij en roept: 'Ik heb vandaag nog op jullie site dat artikel van GlenAllachie gelezen!'
Zijn favoriet is een twaalfjarige Bunnahabhain van The Maltman. ‘Of toch die zes jaar oude Inchfad of deze 11- jaar oude Ardmore van Claxton’s,’ voegt hij er snel aan toe.

Meer dan whisky en een gemoedelijke sfeer

Als de avond vordert, hebben we heel wat enthousiaste kreten over whisky gehoord. Vanavond is er meer dan de ons bekende godendrank te proeven. Nog voordat we Jan Beek begroet hebben, schenkt hij ons glas vol met Grappa. Het blijkt een aangename verrassing te zijn en een mooie aanvulling op alle single malts die er geproefd worden.
Ook bij Zuidam is er iets anders dan alleen whisky te ontdekken. Hesther van der Hoorn schenkt ons een geturfde jenever in. Ook deze drank laat ons zien dat er naast whisky meer lekkers te proeven is in Haarlem. De mensen die deze avond afgereisd zijn naar de Nieuwe Kerk lijken nog lang niet uitgepraat te zijn.

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet

Dat de sfeer gemoedelijk is, blijkt als om half 11 de avond op zijn einde is en de helft van de bezoekers nog rustig staat te kletsen. Er wordt niet meer geschonken en de standhouders pakken hun flessen vloeibaar goud in, maar de gasten lijken geen haast te hebben om huiswaarts te keren.
Uiteindelijk gaan de laatste mensen toch naar huis en kunnen Dirk, Kitty en de andere organisatoren terugkijken op een geslaagde negende editie van het Haarlemse Whisky Event.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties