Patrick Ludwich zette Belgische whisky's op de kaart en start nieuw initiatief

Interviews
zondag, 13 oktober 2024 om 7:00
patrick ludwich
Er is meer dan alleen maar Schotse whisky. Wat als ik Belgische whisky, oftewel whisky van eigen bodem ga promoten? Dat moet Patrick Ludwich, eigenaar van Whisky van België, gedacht hebben. Zijn bedrijf bestaat dit jaar vijf jaar en dat is reden genoeg om hem in het zonnetje te zetten.

Ben jij fulltime met Whisky van België bezig of doe je er nog iets anders naast in het dagelijkse leven?

Ik ben eigenlijk sinds 2013 met pensioen, maar ik kan niet stil zitten. Na mijn pensionering ben ik nog een viertal jaren gaan lesgeven in de materie waar ik mijn beroep van gemaakt had. Dat is gestopt in 2017. Vanaf toen heb ik me gestort op het schrijven van een boek over de Belgische whiskymakers. Toen het boek in augustus 2019 eindelijk af was bleek dat het noodzakelijk was om een BTW nummer te hebben om het boek uit te geven.
Op 19 augustus 2019 ben ik dus als zelfstandige in bijberoep begonnen om mijn boek aan de man te brengen. Dat boek lag aan de basis van de start van Whisky van België en daar ben ik naast mijn pensioen inderdaad nu fulltime mee bezig. Sinds 2021 doe ik dat als bedrijf onder de naam Fine Spirits CommV waar de shop terug te vinden is.

Wat is je mooiste herinnering van de afgelopen 5 jaar?

Er zijn zoveel mooie herinneringen geweest de afgelopen vijf jaar. Het is moeilijk om er eentje uit te pikken, want er komen ook telkens weer nieuwe herinneringen bij. Maar één herinnering is wel heel speciaal en die herinnering is de reden waarom ik nu nog steeds bezig ben. Toen we het eerste boek op de markt wilden brengen, hadden we telkens een stand gehuurd op de whiskyfestivals die er waren.
We stonden dan met het boek De whiskymakers van België op die stand en we hadden ook de flessen bij ons die toen beschikbaar waren. Die hadden we tijdens het schrijven van het boek namelijk overal in de stokerijen gekregen tijdens de interviews. Het was een vorm van waardering voor wat we aan het doen waren en die flessen hebben we gewoon toen op onze tafel gezet bij de boeken, zodat geïnteresseerden ook echt konden proeven van die Belgische whisky.
Ik herinner me die eerste festivals nog goed, waar mensen ons gewoon voorbij liepen, kijkend naar onze stand. Je zag in hun ogen die blik van “Wat komen die hier doen”? Totdat er op een bepaald moment een keer iemand verbaasd bleef staan en interesse toonde in die Belgische whisky. (...) Het was ook mijn eerste klant voor een boek. Dat moment heeft indruk gemaakt. Dat moment was ook de kentering, want plots kregen we meer volk aan ons kraam en dat was superleuk.

Wat maakt Belgische whisky volgens jou zo mooi?

We zijn gewoon anders dan de Schotse whisky en ik denk dat jullie dat fenomeen in Nederland ook wel kennen. In alle landen van Europa trouwens. Als ik dan kijk naar België dan stel ik vast dat het smaakprofiel van elke stokerij mijlenver uit elkaar ligt. Onze basis om whisky te maken zit gewoon anders in elkaar denk ik (dan Schotste, red.). We hebben een geschiedenis van landbouwstokerijen en biermakers. Vooral door dat bier denk ik dat er weinig landen zijn die meer weten over vergisting en fermentatie van een goeie basis dan wij Belgen. Mijn chauvinisme steekt hier even de kop op haha, maar ik denk wel dat ik dat mag zeggen. (...) We zijn ook kleinschalig, zelfs de grotere spelers in België. Dat maakt ook dat we meer met kwaliteit bezig zijn dan met kwantiteit en dan zie je in dat kleine whisky-landje dat we zijn met de regelmaat toch wel pareltjes op de markt verschijnen.

Kan Belgische whiskykwaliteit zich meten met Schotse whisky’s denk je?

Ik vind dat wel, maar dat is zeer persoonlijk. Ik vind dat Belgische verhaal qua smaak heerlijk, maar ik heb dan ook toegang tot de kleinere releases die door hun omvang niet bij het grotere publiek geraken. The Bassets drong met hun allereerste inzendingen meteen door tot de top 100 in Jim Murrays Whisky Bible, dus ik denk wel dat we niet moeten onderdoen. Ik mijd opzettelijk het woord meten omdat ik denk dat het geen strijd is. Het is een beleving en die is voor iedereen anders.

Als je één Belgische distilleerderij zou mogen noemen die mensen zouden moeten bezoeken, welke zou je dan noemen?

Iedereen heeft intussen wel de grote namen wel bezocht. Ik wil in dit antwoord dan ook liever de kleintjes wat in de picture zetten. Ik denk dan aan De Cort Distillery die zeker de moeite waard is en bij mijn weten onze enige echte landbouwstokerij op dit moment is, waar bovendien geprobeerd word alles in eigen beheer te doen. Verder denk ik aan Waterloo distillerie en Radermacheer distillerie in de Belgische Oostkantons. Daar is nog niet zo lang geleden een compleet nieuwe stokerij gebouwd. Verder denk ik aan Brugse Whisky Company die met Brugge op de achtergrond zeker een leuke daguitstap waard is. 

Wat is volgens jou de beste Belgische whisky-expressie om mee te beginnen als iemand nog nooit Belgische whisky heeft gedronken?

Dat is een moeilijke vraag, want het is niet mogelijk om vanuit mijn visie je te verplaatsen in ieders smaakprofiel en smaakbeleving, maar de whisky’s van bijvoorbeeld Wave Distil zijn zeer toegankelijk en daar vallen ook de whisky’s van mijn eigen core range van 40Bottles onder. Dan denk ik aanThe Misty Lady, een whisky op 48% alcohol met een fruitige toets en een zachte peated afdronk en The Red Lady. Dat is een iets meer kruidige whisky met een bittertje in de afdronk.

En welke dram zou je ervaren drinkers aanraden?

Hier raad ik zeker de high end van Wave Distil in haar core range aan, namelijk de 7-jarige Julius, de 10-jarige Titus en de nog te releasen 12-jarige Markus. Wave Distil heeft ook een reeks Rare Cask Editions die bij de ervaren whisky drinkers op de festivals steevast in de smaak vallen. Wat betreft de Peat lovers zou ik de whisky’s van The Bassets proberen. Tot slot denk ik aan mijn eigen cask strengt versie van Kempisch Vuur, gebotteld onder het logo van 40Bottles.

Waar komt het nieuwe idee van je project Rent a Cask, waarbij mensen een vat whisky kunnen huren, vandaan?

Het Rent a Cask idee is ontstaan door verhalen van vroeger. Het vaatje Jenever in de mooie kamer waar mijnheer pastoor en de champetter hun borrel kwamen drinken of de notabelen van het dorp. Ik kreeg ook vragen vanuit de whiskywereld of ik aan new make spirit kon geraken om op een vaatje te leggen. Na contacten met Wave Distil en een Coperage is het idee ontstaan om kleine first fill vaten te verhuren en een aantal spirits aan te bieden die daarin hun finisih kunnen krijgen. Liefhebbers zullen dus uit de Belgische ready to drink spirits hun favoriet kunnen kiezen en zelf finishen op het vaatje van hun keuze.
Op deze pagina vind je al onze interviews terug.
Mede mogelijk gemaakt door Fine Spirits. Nix18.

Meer uit je whisky passie halen?

Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen:

  • Regelmatig vind je mooie travel exclusives bij Topdrinks.
  • Ook Gall heeft regelmatig mooie whisky’s in de aanbieding.
  • Zoek je een leuk hotel tijdens een festival? Kijk dan eens bij Booking.com.
  • De mooiste Glencairn producten vind je bij bol.
  • Lezen over whisky? Bij bol vind je allerlei whiskyboeken.
  • Een unieke whiskyquiz of keycord zijn nooit verkeerd.
  • POPULAIR NIEUWS