Ardbeg breekt met eigen regels voor de terugkeer van deze legendarische whisky

Nieuws
dinsdag, 03 september 2024 om 12:00
ardbeg 17 years old single malt whisky
De Ardbeg Distillery heeft veel whisky's uitgebracht die bij de liefhebbers in de smaak zijn gevallen. 25 jaar geleden, vlak na de heropening van de distilleerderij, kwam een van die expressies uit: de Ardbeg 17 Years Old single malt. Deze whisky wordt nu opnieuw uitgebracht.
In 1997 bracht Arbeg de 17-jarige whisky voor het eerst uit. Destijds viel de geturfde expressie ontzettend in de smaak bij whiskyliefhebbers. Jammer genoeg stopte de productie van de single malt zeven jaar later, in 2004.
Ardbeg meldt dat er op dat moment op de achtergrond al aan een vernieuwde versie gewerkt werd door het team. De whisky is zo goed mogelijk nagemaakt en nu vond het team het tijd om de terugkeer van de iconische Islay expressie aan te kondigen.

'The Legend Returns', maar wel iets anders

Die terugkeer wordt aangekondigd met de woorden 'The Legend Returns', maar dat het zover kwam was nog niet zo makkelijk. Dr. Bill Lumsden, director of distilling bij Ardbeg, vertelt er in een video, samen met Gillian Macdonald, master blender bij de distilleerderij, meer over.
Macdonald vertelt dat de whisky erg veel op de oorspronkelijke versie lijkt. De whisky is zo goed mogelijk nagemaakt, maar is niet helemaal 1 op 1 hetzelfde geworden. Lumsden benoemt kleine verschillen tussen het origineel en de nieuwe versie.
'De subtiele verschillen zijn dat de nieuwe misschien iets aromatischer is met een beetje meer dennenhars of citrussap, maar er ontzettend veel overeenkomsten te vinden in de romige, moutige en biscuit-achtige basis.'

Breken met eigen regels

Met de terugkeer van de oude bekende breekt Ardbeg met haar eigen regels. Waar de distilleerderij doorgaans namelijk niets op 40 procent alcohol by volume bottelt, is deze fles wel op die sterkte de fles in gegaan.
Daarnaast is de whisky chill filtered. Dit houdt in dat de whisky gekoeld is tot tussen de 5 en 10 graden en vervolgens door een filter gegaan is, om zo onder andere vetzuren en eiwitten uit de drank te halen. Het resultaat is een helderdere vloeistof.

Wanneer komt de Ardbeg 17 Year Old single malt whisky uit?

Colin Gordon, distillerymanager bij Ardbeg, heeft alvast een tipje van de sluier opgelicht rondom de tasting notes van de whisky. Hij vertelt dat de drank in de neus floraal is met mineraliteit en een vleugje kruiden. Er is ook een ondertoon van zoetigheid aanwezig.
De whisky komt vanaf 24 september in de Nederlandse schappen terecht. Waar dat precies is, is niet bekendgemaakt door Ardbeg. Wel mogen whiskyliefhebbers de fles bij de Ardbeg Embassies verwachten.
Ardbeg Heavenly Peated Image
Ardbeg Heavenly Peated
EUR54.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS