Balmoral Coronation Edition single malt eert koning Charles III

Nieuws
dinsdag, 02 mei 2023 om 17:00
balmoral coronation
Het is bijna zover. Over een paar dagen wordt Charles III officieel gekroond. Whiskymakers spelen er massaal op in door speciale kroningsedities te maken. Zo ook Balmoral Castle and Estate, het koninklijke paleis in Schotland. De Balmoral Highland Single Malt Scotch Whisky is namelijk speciaal gemaakt voor de komende koning van het Verenigd Koninkrijk.
De limited edition whisky is gemaakt als erkenning van de lange band van de koning met Royal Deeside. De whisky komt uit vaten van de Royal Lochnagar Distillery die ongeveer een mijl van Balmoral af ligt. Het is een bijzondere plek want, hier betrad Charles de troon nadat Elizabeth II overleed. De eerste twee flessen van de batch biedt Balmoral aan de koning en aan prins William. Deze flessen zijn in speciale sokkels en in een speciale kist verpakt.
Ewan Andrew, licentiehouder van het koninklijk mandaat van Royal Lochnagar, vetelde over zijn ervaring met het maken van de Balmoral Highland Single Malt Scotch Whisky: ‘Iedereen die verbonden is aan Royal Lochnagar Distillery is erg trots op onze wortels in de Royal Deeside gemeenschap. We hebben al onze vaardigheden, vakmanschap en erfgoed ingezet om deze exquise, zeldzame whisky voor Balmoral te maken, en we zijn vereerd dat we een rol mogen spelen in hun viering van de kroning van Zijne Majesteit de Koning.’

Wat is de Balmoral Highland Single Malt Scotch Whisky?

De speciale kroningswhisky van Balmoral is een 18 jaar oude whisky. De drank is gebotteld op 48 procent ABV, wat een knipoog is naar het geboortejaar van Charles III. Hij is in 1948 geboren. Daarnaast verwijst het alcoholpercentage naar het eerste bezoek van de koninklijke familie (Koningin Victoria en Prins Albert) aan de Royal Lochnagar distilleerderij in 1948.
Balmoral Castle & Estate meldt ‘een zoet en moutig gehemelte met een overvloed aan vers fruit, romige butterscotch en eiken kruiden naar de finish toe’. De whisky heeft volgens de tasting notes tonen van boomgaardvruchten, vers gemaaid gras en sinaasappelschil. Daarnaast mogen tonen van gember en zoethout verwacht worden.
De oplage is gelimiteerd tot 1000 flessen van de kroningswhisky. Deze zijn individueel genummerd en worden met een gouden gravure verkocht. Vanaf 6 mei is Balmoral Highland Single Malt Scotch Whisky te koop in de Balmoral Gift Shop voor 360 pond, maar nu al is de whisky online te koop.
Dit is overigens niet de enige kroningswhisky voor Charles III gemaakt is. Royal Salute maakte er bijvoorbeeld al een, en ook Gordon & MacPhail, The Macallan en Wolfburn kwamen met een speciale whisky voor de koning.