Nieuwe distilleerderij komt uit Weert: eerste new make spirit al in het vat

Nieuws
vrijdag, 05 januari 2024 om 7:00
drie hoorns
In Weert is er een nieuw distilleerderij opgericht. Het gaat om Drie Hoorns, een initiatief van Richard Schreurs en Rinaldo Koppen. De twee zijn al langer fan van het levenswater.
Het nieuws wordt gedeeld op het officiële Facebook-account van Drie Hoorns. Er staat een foto van een publicatie in de regionale krant De Limburger. Zo valt er te lezen dat de heren het al heel lang leuk vinden om diverse whisky’s te proeven om vervolgens smaaknoties uit te delen.

‘We zijn naar Schotland geweest om distilleerderijen te bezoeken en zeiden vaker tegen elkaar: wat zou het toch leuk zijn als we dit zelf konden doen.’

Staatsexamen om whisky te maken

Daarna was de missie duidelijk en zijn Schreurs en Koppen een opleiding gaan volgen in Hasselt, iets wat Johan Horstman ook eerder deed. Daar zijn de twee heren een jaar in de leer geweest om goed whisky te leren maken en dat is afgesloten met een staatsexamen.
Schreurs is geen onbekende met chemische processen. Want in het dagelijkse leven houdt hij zich bezig met chemiewetgeving. Koppen runt een thuiszorgorganisatie.
Er is een ketel gekocht in Tsjechië en er zijn vaten bekeken in het Spaanse Montilla. Inmiddels is het eerste sherryvat van 250 liter gevuld met new make spirit. Het alcoholpercentage is nu nog 64 procent, maar zal uiteindelijk waarschijnlijk omgedraaid worden naar 46 procent.

Binnenkort certificaten te koop

De verwachting is dat Drie Hoorns binnenkort certificaten gaat verkopen waarbij mensen zich kunnen inschrijven voor het kopen van een fles whisky. Het is een proces dat veel nieuwe whiskymakers doen.
Omdat whisky minimaal drie jaar moet rijpen, kan het lastig zijn voor ondernemers om in die tussentijd al direct geld te verdienen met hun whisky. Een soort voorfinanciering in de vorm van certificaten en de garantie dat mensen de whisky gaan kopen, kan hierbij helpen.
Het is iets wat veel Nederlandse partijen doen, zoals bijvoorbeeld Willem’s Whisky en Vink Whisky.
Foto: Lapwing Whiskiacs

POPULAIR NIEUWS