Stauning HØST Review: verrast deze Deense whisky?

Reviews
door Monkey
zaterdag, 29 juni 2024 om 12:00
stauning host whisky review 2
Sinds 2005 wordt er in Denemarken door negen vrienden whisky gemaakt. Een van de spirits die ze weggelegd hebben om te rijpen is de Stauning HØST whisky. De drank is uitgebracht om het Deense terroir te laten zien en om het oogstseizoen te eren. Hoe dit tot uiting komt bij de smaakpapillen vertellen wij in deze Stauning HØST Review.

Een eerbetoon aan het land

Het terroir van Denemarken is breed. Er zijn allerlei landbouwproducten die in het land verbouwd worden zoals rogge, gerst, haver en tarwe. Om het oogstseizoen van het land te eren heeft de stokerij een whisky gestookt van twee van deze producten, namelijk graan en rogge die allebei uit de directe omgeving van de distilleerderij komen.
Deze zijn op een traditionele moutvloer gemout om uiteindelijk tot een wash verwerkt te worden die dubbel gedistilleerd is. Dit is in zwaar verkoolde Amerikaanse eikenhouten vaten en first fill port barriques gegaan om te rijpen tot een koperkleurige whisky.
Om het plaatje compleet te maken heeft de whisky een naam gekregen die perfect bij het eerbetoon past. HØST betekent namelijk ‘oogst’.
stauning host whisky review

Zien, ruiken, proeven

Land Denemarken
Distilleerderij Stauning
Soort whisky Double Malt
Kleur Koper
Geur Vanille, bijenwas en citrus.
Smaak  Heidehoning, toffee, appel en rode bessen.
Afdronk Subtiel met tonen van siroop, kaneel en eikenhout.
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 40,5 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Ongeveer 40 euro

Een fles die een verhaal vertelt

Stauning heeft voor een aantal van haar whisky’s dezelfde fles in gebruik. Zowel voor de KAOS, de SMOKE als de HØST wordt een fles gebruikt met een zwarte bovenkant en een transparante onderkant.
Afgezien van een label dat met een kleur en een unieke print de expressie aanduidt is de fles bij alle expressies hetzelfde. De rest van de fles vertelt het verhaal van de negen vrienden die dit whisky avontuur beleven.
Er is namelijk een uitgebreide tekening waarop de vrienden te zien zijn op een vat dat tussen ketels drijft met allerlei leuke details eromheen. Er is te zien hoe er gestookt wordt, hoe het land bewerkt wordt en hoe de drank geproefd wordt. Tussendoor zijn ook nog de Stauning Curious new make spirit en de Kaos te zien.
Het is een fles waar je echt naar kunt blijven kijken en elke minuut iets nieuws ontdekt over de whisky en over de stokers. Maar hoe zit het met de drank zelf?

Een verleider in een glas

De Deense whisky heeft een verleidelijke donkere koper kleur die doet denken aan die laatste beetjes zonlicht boven het water. Iets wat we de komende periode hopelijk nog veel meer mogen zien. Bij het wentelen laat de whisky een mooie olie achtige rand achter die na een paar seconden ruimte biedt aan druppels die terug de vloeistof in gaan.
Intussen stijgen uit het glas interessante aroma’s op. Kruidige tonen zoals rogge komen naar voren, samen met florale geuren die doen denken aan een net besproeide tuin vol bloemen. Het is zelfs op een warme dag een geur die je uitnodigt voor een slok.
stauning host whisky review 3

Gevaarlijk soepel

Bij het nemen van een slok komt er als allereerste een verrassing door de bocht. De Stauning HØST stelt zich namelijk voor met een prikkelend mondgevoel. Gelukkig maakt dit heel snel plaats voor de overige smaken die de godendrank bij zich draagt.
Denk aan gedroogd (rood) fruit vermengd zich met moutige tonen, warme honing en toffee. Hoe langer je de drank in je mond houdt, hoe kruidiger deze wordt. De rogge uit de neus komt lichtjes terug, samen met een klein pepertje dat op je lippen blijft plakken.
Richting de afdronk komt er nog een vleugje vanille bij kijken, voordat het geheel afscheid neemt van je smaakpapillen met een kruidige vaarwel.

Conclusie Stauning Host Review

De Deense vriendengroep achter Stauning heeft een interessant geheel neergezet met HØST. De whisky verleidt je met zoete tonen, maar heeft een verrassend profiel op de tong. Voor liefhebbers van rook is dit misschien niet de juiste spirit, maar verder is dit een whisky die iedereen wel ergens kan bekoren. En dat geldt zelfs op de warme zomerdagen, wanneer je liever een whiskycocktail neemt.
+ Bijna een allemansvriend
+ Opent met een interessant scherp randje
+ Drinkt heerlijk soepel weg
- Niet voor liefhebbers van rook

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties