Ardbeg Day 2024: 5 Ardbeg single malt whisky’s voor Feis Ile op een rij

Rubrieken
zaterdag, 01 juni 2024 om 7:00
ardbeg spectacular single malt whisky
Het is vandaag 1 juni en dat betekent dat het Ardbeg Day is. Om deze dag te vieren zetten wij 5 Ardbeg Fèis Ìle whisky’s op een rij. Deze expressies kwamen de afgelopen vijf jaar uit.
De Ardbeg Distillery heeft tijdens Fèis Ìle altijd een speciale distillery day met allerlei activiteiten. De Islay stoker onthult daarbij al jaren steevast een speciale whisky ter ere van het Schotse whisky festival.
Zo kwamen in 2015 de Ardbeg Perpetuum single malt expressie en verscheen in 2018 de Ardbeg Grooves whisky uit. Welke whisky’s zijn er de afgelopen vijf jaar eigenlijk uitgekomen om Fèis Ìle te vieren?

Ardbeg Drum

We beginnen in 2019. Om het Islay festival te vieren onthulde Ardbeg de gelimiteerde Ardbeg Drum expressie. De whisky komt uit exotische vaten die de vorm van een drum hebben. Voordat de godendrank erin ging heeft in deze vaten rum gezeten, waardoor de whisky een combinatie van zoete en rokerige tonen heeft gekregen.
Dit zijn de tasting notes van de Ardbeg Drum single malt whisky:
 • Neus: Aroma’s van dennenhars, houtrook en maritieme invloeden, naast tonen van rijpe banaan en ananas.
 • Smaak: Lavendel, zoethout en vanille, gevolgd door rijke pure chocolade.
 • Afdronk: Een lange rokerige afdronk.

Ardbeg Blaack

De Islay distilleerderij bottelde in 2020 een speciale single malt whisky tijdens Fèis Ìle. Ardbeg Blaaack is namelijk opgedragen aan de Ardbeg Committee die dat jaar 20 jaar oud werd. Met de expressie heef de distilleerderij een primeur, want het is de eerste drank van het merk dat uit pinot noir vaten uit Nieuw Zeeland komt.
De tasting notes van de Ardbeg Blaack single malt whisky zijn als volgt:
 • Neus: Fruitig en hartig met tonen van gerookte paprika, rubberen zolen, gebarbecued vlees en gekonfijte frambozen en bramen.
 • Smaak: Een mix van kampvuurrook, zoet fruit en gebarsten peperkorrels. Verder zijn er tonen van gerookt spek en rubber.
 • Afdronk: lang en rokerig met tonen van peper en kaneel, gevolgd door sinaasappelschil.

Ardbeg Scorch

2021 is een jaar waarin Ardbeg de mythologie aandoet. Met de Ardbeg Scorch limited edition word verwezen naar drakenvuur van een mythische draak die ooit de plek van de distilleerderij in brand gestoken zou hebben.
De whisky heeft door zijn rijping in zwaar verkoolde ex-bourbonvaten een intens karakter, waarbij turf en rook de boventoon voeren. Dit zijn de tasting notes van de whisky:
 • Neus: Aroma’s van geroosterde kruidnagel en zoete turf, boomheide en salie.
 • Smaak: Zwarte drop met gegrild vlees en antiseptische ruitjes.
 • Afdronk: Lang.

Ardbeg Ardcore

Met de Ardbeg Ardcore limited edition single malt whisky zet de distilleerderij in 2022 Islay op zijn kop. Net als de voorgaande releases is dit een expressie zonder leeftijdsaanduiding. Deze is gemaakt van donker geroosterde gemoute gerst.
De whisky heeft het volgende smaakprofiel meegekregen:
 • Neus: Kruidigheid met nuances van marmite, verkoolde toast en zwarte cichoreikoffie. Daarnaast zijn er rokerige tonen van kampvuur en melasse aanwezig.
 • Smaak: Pittig en rokerig met roken van cacaopeoder, donkere chocolade, pindatoffee, gerookte limoen en roet.
 • Afdronk: Lang en zoet met tonen van toffee, roet en rook.

Ardbeg Heavy Vapours

Het experimentele karakter van Ardbeg is in 2023 tot uiting gekomen in de Fèis Ile 2023 single malt whisky. De limited edition godendrank is namelijk gestookt zonder de luchtreiniger op de distilleerketel. Daardoor heeft deze een heel ander karakter dan andere Ardbeg whisky’s gekregen.
De drank heeft een rijk en intens karakter met de volgende tasting notes:
 • Neus: Zware rookinvloeden, teer en zoete lagen van onder andere gerookte artisjokken en chocoladeroom.
 • Smaak: Een bitterzoet geheel van kardemon, pepermunt, koffie, donkere chocolade en menthol eucalyptus.
 • Afdronk: Lang en aanhoudend.

Ardbeg Day 2024: Ardbeg Spectacular

Ook voor 2024 heeft Ardbeg een speciale limited edition whisky uitgebracht. Het thema van dit jaar is het circus, waarin een whiskyspektakel op liefhebbers wacht. Ardbeg Spectacular heeft gerijpt in zeldzame portvaten en is vervolgens nog in bourbonvaten gegaan.
De tasting notes van de speciale whisky van de Islay distilleerderij zijn als volgt:
 • Neus: Gekonfijt fruit, wierookkaarsen, lavendel en gerookte pecannoten.
 • Smaak: Pure chocolade, gezouten karamel, teer en munt.
 • Afdronk: Lang met aanhoudende tonen van gezouten karamel en verkoelende menthol.
De Ardbeg distilleerderij heeft nog veel meer whisky’s rondom Fèis Ìle uitgebracht in de afgelopen jaren. Daarnaast zijn er vanuit andere stokerijen ook speciale expressies voor het whiskyfeest uitgekomen. Een overzicht van al het Fèis Ìle nieuws vind je hier.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties