Whisky in het Fort 2024: festival vol lekkere whisky's en primeurs

Rubrieken
door Monkey
zondag, 16 juni 2024 om 8:00
whisky in het fort 2024 2
Terwijl de zee onstuimig tekeer gaat, wappert er boven een oud Nederlands verdedigingsbolwerk de Schotse vlag. Is Schotland Nederland binnengevallen? Nee, het Whisky in het Fort 2024 festival is losgebarsten in Fort Sabina en whisky’s van over de hele wereld zijn te proeven in de bunker.
Whiskyjongens heeft Fort Sabina in Heijningen dit jaar voor de tweede keer omgetoverd tot het decor van een uniek whiskyfestival. De hele middag staat in het teken van het levenswater, goede verhalen en gezelligheid.

Anders dan andere festivals

Door de bijzondere locatie voelt Whisky in het Fort meteen bij aankomst anders aan dan andere whiskyfestivals. De whiskystands zijn verdeeld over de verschillende binnenruimtes van het fort, waarbij rekening is gehouden met genoeg ruimte voor de liefhebbers die komen proeven.
Net als afgelopen jaar blijven de buitenruimtes niet ongebruikt. Er zijn talloze zitplekken te vinden voor mensen die een hapje willen nuttigen van De Kletsmajoor of gewoon even gezellig willen zitten.
Eigenlijk was het plan dat de stands van SpiritsandChocolates, Barrel Tea en Heritage Glasses buiten zouden staan. De zon verschuilt zich alleen achter een donkergrijs wolkendek en daarom zijn zij verplaatst naar binnen. Het mag de pret niet drukken, want Fort Sabina heeft ruimte genoeg.

Een neusje voor whisky

Op het buitenterrein treffen we een duo aan, waarvan één liefhebber in elk geval op zoek is naar iets bijzonders. Ard Zaal (50) en Marit Bennis (55) zijn samen naar het festival gekomen en hun verhaal is bijzonder.
Hij heeft haar voorgesteld aan de godendrank tijdens het whiskyfestival in Den Haag. Daar bleek niet alleen dat ze whisky lekker vindt, maar ook dat ze een neusje heeft voor bijzondere whisky’s. Iets wat niet altijd goed uitpakt voor de portemonnee van Zaal.
‘Als zij zegt dat iets lekker is, dan ligt de beginprijs vaak minimaal op 60 of 70 euro.’
Het duo proeft niet alleen whisky tijdens festivals, maar bezoekt ook distilleerderijen. Zo zijn ze samen al naar de Glenfiddich Distillery geweest en later nog eens bij de Cardhu stokerij. Dit zijn dan ook de favoriete whiskymerken van de twee. Het doel van vandaag is niet per se een bijzondere whisky opsporen, maar wel genieten van het festival en de whisky.

Verschillende primeurs in het fort

Er zijn twintig standhouders bij het festival, waarvan de meesten een paar mooie flessen meegenomen hebben. Bekende namen zijn aanwezig zoals Brugse Whisky Company, Cley Distillery, The Busker, Whisky Dudes en Whisky4all. Met een grote glimlach schenken zij vandaag hun dranken in aan de liefhebbers en maken graag een praatje. Daar is namelijk genoeg tijd en ruimte voor in het fort.
De Monnik Dranken hebben een speciale Douglas Laing stand neergezet. Onder andere de whisky’s van Scallywag, Timorous Beastie en Big Peat staan tussen het aanbod en er is een nieuwe whiskyreeks van de bottelaar te proeven. Een primeur dus.
En daar zijn er meer van bij Whisky in het Fort 2024. Bij de stand van Spirits.Services staan een tweetal nieuwe Highland single malt whisky’s van Glenlaird en is een aantal flessen van onafhankelijke bottelaar Tri Carragh te proeven.
Bij de stand van Hogshead Imports is het Deense whiskymerk Thy te proeven. Dat is niet voor het eerst, maar ook hier is een primeur. Voor de eerste keer is de cask strength PX-expressie van de distilleerderij op een festival te proeven.

Een Nederlandse hoek

Het fort is opgedeeld in meerdere verdiepingen qua stanhouders. Op de begane grond treffen we Kintra Spirits aan met verschillende Ierse whiskeys zoals de expressies van Silkie. De ruimte wordt gedeeld met Zuidam Distillers en Distilleerderij Horstman.
Deze laatstgenoemde is voor het eerst aanwezig op een festival en eigenaar Johan Horstman heeft er duidelijk zin in. De distilleerder uit Twente heeft onder andere Whisky Blauw, Whisky Rood en zijn 28-jaar oude single malt whisky, de oudste whisky van Nederland, bij zich.
Deze laatste is gereserveerd voor een bijzondere gelegenheid. Bij de stand worden liefhebbers namelijk uitgedaagd (door ons) om deel te nemen om hun kennis over Nederlandse whisky te testen in een whiskyquiz. Winnaars worden getrakteerd op een dram van deze Nederlandse godendrank en dat zorgt uiteindelijk voor een race om de meeste goede antwoorden tussen vrienden en geliefden.

Een lichtpuntje

Bij de stand van Horstman treffen we ook liefhebbers van de godendrank uit Losser. Regina Hector (53) en Michel Ruyssenaars (57) komen bij de distilleerderij met de vraag of er nog een fles van de 28 jaar oude expressie te koop is. Ze hebben eerder al een fles gekocht en daar zit een bijzonder verhaal aan vast.
Ze hebben de drank namelijk niet zomaar gekocht, maar er een weekendje weg van gemaakt. Ruyssenaars is een fervent whiskyverzamelaar die ook graag een distilleerderij bezoekt met zijn camper. Het is een manier om even weg te zijn van werk en bezig te zijn met zijn passie.
Toen de Horstman 28 jaar uitkwam is het duo op zaterdag in de camper gestapt om deze in Losser op te halen. Na een tour in de stokerij vervolgden ze op zondag hun reis naar Havelte. Daar wachtte namelijk de speciale Cromlech B17-G ‘Our Baby’ whisky op ze.
Van de speciale whisky van Drumlin is Ruyssenaars ondersteboven geraakt. De whisky is ongelooflijk in balans en het gaf hem bijna kippenvel.
‘Ik kreeg in mijn hoofd een hele prettig tinteling. Je kan het omschrijven als het voor het eerst kussen van je vriendin, zo bijzonder.’

Afscheid met whisky ijs

Wanneer we ons opmaken om afscheid te nemen van Fort Sabina en de vele whiskyliefhebbers die er nog rondlopen, klinkt onze naam op de achtergrond. Zaal en Bennis, de whiskyliefhebbers die we aan het begin van de dag spraken, zitten op het buitenterrein. Ze hebben het duidelijk naar hun zin. Dit keer niet met whisky, maar met whisky ijs.
De zon mag zich verschuilen achter de wolken, maar aan vloeibare zonneschijn hebben we vandaag genoeg.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties