Wist je dat de eerste whisky reclame in 1898 uitgezonden is?

Rubrieken
dinsdag, 19 maart 2024 om 15:00
dewars double double 21yo mizunara oak whisky
Reclame is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. We staan er bijna mee op en we gaan ermee naar bed. Wist je dat een van de eerste whisky reclames ooit uit 1898 stamt?
Reclame is tegenwoordig heel normaal. Je komt het tegen op televisie en radio, in kranten, folders, via streamingdiensten en op veel meer plekken. Toen het adverteren ontstond werden producten voornamelijk op papier aangeprezen.
Denk aan pamfletten waarop reclame gemaakt werd of een vermelding in een krant. Uiteindelijk ging dit over op geluid en later bewegend beeld zoals commercials op televisie. Een van de eerste reclames voor het levenswater kwam in 1898 voorbij. Het is een reclame die bedacht werd door Tommy Dewar, de oprichter van de Dewar’s distilleerderij.
Dewar liet een video schieten door The Edison Company in New York. De video kreeg de titel ‘Dewar’s It’s Scotch’ en toont een aantal mannen in kilts dat buiten een bar aan het dansen is. Op de achtergrond is een eenvoudig bord te zien met daarop ‘Scotch Whisky’.
De video met de whisky reclame is online nog te vinden. bijvoorbeeld in de Dewar’s True Scotch video op YouTube (op ongeveer 2.28 komt de reclame voorbij):

Whisky reclame tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend

De advertentie voor Dewar’s was destijds revolutionair. In de jaren erna volgden er nog veel meer whisky reclames. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je ergens een reclame voor het levenswater tegenkomt. De afgelopen jaren zijn er steeds meer regels bij gekomen die bepalen wat er wel en wat er niet mag in een reclame.
Zo mogen er geen personen van jonger dan 25 jaar voorbij komen in reclames rondom alcohol. Bovendien worden reclames op televisie op steeds meer plekken streng gereguleerd. In Ierland is onlangs nog een verbod op alcoholreclames aangekondigd tussen 3 uur 'ochtends en 9 uur 's avonds. Dit verbod gaat komend jaar in.
Ook op andere plekken zie je minder reclame voorbij komen voor dranken zoals whisky. In ons eigen land worden reclames op straat langzaam maar zeker minder. Neem bijvoorbeeld Utrecht, waar reclameposters van alcohol binnenkort niet meer te zien zullen zijn.
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS