Wist je dat de leeftijd van een whisky van invloed is op de prijs van een fles?

Rubrieken
dinsdag, 14 mei 2024 om 15:00
highland park 54
Het is weer dinsdag en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe Wist je dat? Deze week vertellen we je dat de prijs van een whisky mede bepaald wordt door de leeftijd van de drank.
Niet in elke industrie kan gezegd worden dat hoe ouder iets is, hoe meer je betaalt, laat staan dat het meer waard wordt. Ga maar na, als jij op Marktplaats naar oude spullen zoekt, zul je deze vaak voor een prikkie op de kop kunnen tikken. Tenzij het weer zó oud is dat het ineens geld waard is.
Enfin, terug naar de whisky, iets wat je als het goed is nooit op Marktplaats zal tegenkomen. Whisky moet rijpen in vaten en voordat er officieel van whisky gesproken mag worden, moet een distillaat minstens drie jaar in zo’n vat wonen. Je kunt je voorstellen dat er in zo’n vat van alles gebeurt. Niet alleen vindt er proces plaats door de drank die in aanraking komt met het hout.

Drank gaat verloren

Wat er ook plaatsvindt is verdamping. Elk jaar gaat er gemiddeld 1 tot 2 procent alcohol per vat verloren door deze verdamping. Dat betekent dus dat als een drank bijvoorbeeld 20 jaar of langer ligt te rijpen, de inhoud niet meer hetzelfde is als het begin. Dat kost dus letterlijk geld.
Voor een jonge whisky van drie jaar of iets ouder, maakt dat vaak niet uit in de prijs. Maar hoe langer de whisky in een vat heeft gelegen, hoe meer er verdampt is en hoe meer drank er dus letterlijk verloren is gegaan. En dit betekent dus ook dat de klant meer mag betalen. De prijs van whisky is uiteraard niet alleen afhankelijk van dit proces, er zijn ook andere factoren die meespelen.

Angel's share

Nu weet je in ieder geval waarom je in de basis standaard meer betaalt voor een oudere whisky. Dit proces waarbij alcohol verdampt, heeft overigens een hele passende term. Een synoniem voor whisky is immers godendrank. Nou, het proces van verdamping heet angel’s share.
Nu zijn wij alleen nog benieuwd: wat is de oudste whisky die jij ooit gedronken hebt? Laat het ons vooral weten in de comments.

POPULAIR NIEUWS