Maak kennis met de Whisky Monkeys: dit is Kim Liong Kwee

Best of
donderdag, 23 mei 2024 om 8:00
kim liong kwee
We hebben er weer een nieuwe Whisky Monkey bij, iemand die Japans studeerde en veel affiniteit heeft met whisky's uit het land van de rijzende zon. Welkom, Simon!
Naam: Kim Liong Kwee (roepnaam: Simon)
Leeftijd: 44
Functie: Japanoloog
Eerste whisky: Ballantine’s

Hoe ben je bij Whisky Monkeys terechtgekomen?

Ik ken Rox (buchou, head section chief) van haar andere werk en zij had het over haar grote hobby whisky en daarmee dus deze site tijdens onze introductie. Als whisky-liefhebber met enige kennis van Japanse whisky leek het mij leuk om mijn kennis te delen, terwijl ik ook van jullie leer.

Wat vind je zo leuk aan de website?

De grote variatie aan whisky gerelateerde artikelen die op de site staan en enthousiasme van de redactie.

Wat kunnen lezers van jou verwachten?

Ik heb enige ervaring met Japanse whisky door het bijwonen van whisky-tastings door verschillende jaren heen op anime-conventies. Daarnaast heb ik de Japanse taal- en cultuuropleiding aan de Universiteit Leiden afgerond.
Dit geeft mij inzichten in taal en eventuele woordgrappen die normaliter in de vertaalslag het onderspit delven. Dat neemt niet weg dat een letterlijke vertaling voor lezers heel saai is als het al enigszins leesbaar te maken is. Dus daarin zit voor mij ook een leuke uitdaging.

Wat is je leukste whisky-herinnering?

Hoewel ik mijn introductiewhisky niet meer herinner, wil ik deze herinnering opdragen aan The Great Jack, nee niet Jack Sparrow, maar een hele goede maat uit mijn universitaire dagen. Dankzij Jack ben ik whisky gaan waarderen en drinken.
De aanleiding was een slapeloze nacht in het studentencomplex in Leiden. Die nacht liep ik naar de gedeelde woonkamer waar Jack zat en mij een whisky aanbood. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Welke distilleerderij was het leukst om te bezoeken?

Ik heb tot mijn ergernis nog geen whisky distilleerderij bezocht, omdat mijn reisgenoten geen whisky drinken. Dit staat daarom wel op mijn bucketlist.

Wat doe je nog meer met je whisky-passie?

Niets, behalve delen met geïnteresseerde maten.

Wat zijn je hobby's (naast whisky)?

Ik beoefen sinds november 2008 twee keer in de week iaido en jodo, Japanse zwaard- en stokvechtkunst, bij dojo Ren Bu Kan in Eindhoven. Voor een halfblinde sinds 1997 met daardoor een ontwricht energiehuishouding is dit een goede leerschool om met mijn lichaam om te gaan.
Het leert mij ruimtelijk inzicht, terwijl ik zelf mijn trainingstempo kan bepalen. Daarnaast verdeel ik mijn resterende vrije tijd met: manga lezen, anime kijken, Japanse (pop)muziek luisteren en videospellen spelen. Dat er daardoor een backlog voor elke hobby is, is een logisch gevolg waar ik niet al te blij mee ben.

Wat staat er nog op je whisky bucketlist?

Een bezoek aan Schotse en Japanse stokerijen, liefst met iemand die ook daarin geïnteresseerd is!

Voor welke whisky mogen we jou wakker maken?

Oei, dat is een lastige daar ik nog geen favoriete merk heb; laten we zeggen dat een goede Japanse whisky helpt.

Wat moeten we nog meer over jou weten?

Ik kan weleens van de hak op de tak springen, herinner ik mij, terwijl ik bezig ben met deze vraag. Hopelijk is het nog samenhangend genoeg en leest het nog prettig weg.
Ik houd van Aziatisch eten, met name Japans en Chinees. Indonesisch ook, maar ik eet te weinig pittig terwijl ik door mijn opvoeding wel een verhoogde grens daarvoor heb. Mijn maag is daarom niet altijd even blij wanneer ik wel pittig eet.
Terug naar Japans eten; sake wordt tijdens maaltijden genuttigd en ik ben daarom ook bekend met de verschillende soorten sake, het brouwproces en serveertips daarvoor. Om een of andere reden drinkt elke reisgenoot dit graag en heb ik daarom al een paar sake-distilleerderijen kunnen bezoeken.
Ten slotte Chinese sterke drank: Tijdens mijn eerste en laatste reis naar China ben ik er achter gekomen dat de bekendste Chinese sterke drank baijiu, vrij vertaald witte wijn, heet. Dit wordt namelijk geserveerd bij (welkomst)diners en is de drank waarmee ze jou, als gast, dronken willen krijgen.
Vreemde gedachte van Chinese gastheerschap, maar het is niet anders. Ook is het de drank voor Chinese drankspelletjes. Qua smaak heeft de goedkopere variant het meeste weg van vodka, oftewel niet heel veel smaak als je het mij vraagt.
Bekijk hier ons overzicht met alle Whisky Monkeys.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties