Islay distilleerderij Bruichladdich slaat een bijzondere weg in met PMC:01

Nieuws
maandag, 15 mei 2023 om 11:00
bruichladdich pmc01
De Islay distilleerderij Bruichladdich slaat een hele andere weg in met de nieuwe whisky. De nieuwe Bruichladdich Port Charlotte PMC:01 whisky is de opvolger van de twee andere Exploration whisky’s van de stoker, maar doet dingen anders.
Hoewel de whisky, zoals de rest van de serie, beïnvloed is door Bordeaux, is deze namelijk voorzien van een extra terroir: Pomerol. Dit is de kleinste van alle wijnregio’s wat betreft rode wijn. De zesde release van Bruichladdich Port Charlotte Cask Exploration ‘neemt de smaken van dit opmerkelijke hout over,’ aldus Bruichladdich.
Adam Hannett, hoofddistilleerder bij Bruichladdich, meldt het volgende over de whisky: ‘Dit is de eerste keer dat we met pomerol vaten in onze cask exploration series geëxperimenteerd hebben, waarbij de veelzijdige Port Charlotte Single Malt diepgaand wordt beïnvloed door het complexe en diverse smaakprofiel van het eikenhout.’

Wat is Bruichladdich Port Charlotte PMC:01 voor bijzonders?

De whisky is de meest karakteristieke Islay whisky van de distilleerderij. De drank stamt uit 2013 en heeft in totaal negen jaar gerijpt. De eerste vier jaar deed de spirits dat in first fill-bourbon vaten. Daarna is deze overgegaan in Pomerol vaten om nog eens vijf jaar te rijpen.
Bruichladdich PMC:01 heeft daardoor tonen van bramen, pruimen en gerijpt leer meegekregen toen deze op 54,5 procent ABV de fles in ging. Dit zijn de volledig tasting notes die Bruichladdich Distillery aan de drank meegegeven heeft:
Kleur: hazelnoot
Neus: warme turfrook en rood fruit, gevolgd door peren, meloen en een subtiele zeetoon. Vervolgens bloemige tonen van roos, geranium met vanille, honing, leer en geroosterd eikenhout
Smaak: Moutsuiker en turfrook, oud leer, samen met eikenhout en fruit zoals sappige bramen en pruimen
Afdronk: zachte zeetonen, schelpen en een vleugje citroenschil, terwijl de kenmerkende turfrook van Port Charlotte blijft hangen
Bruichladdich biedt de Port Charlotte PMC:01 whisky al aan via haar eigen website. De adviesverkoopprijs van een fles van 70 centiliter is 110 pond. Waarschijnlijk is de whisky ook snel in Nederland te koop, zoals bijvoorbeeld bij Topdrinks. Daar kun je een van de voorgangers uit de serie MC:01 ook nog aanschaffen.

POPULAIR NIEUWS