Nieuwe peated whisky serie van The GlenAllachie onthuld

Nieuws
door Monkey
vrijdag, 29 september 2023 om 13:00
meilke toir the glenallachie 2
The GlenAllachie heeft een nieuwe reeks whisky’s onthuld die een rokerige kant van de distilleerderij laten zien. Het gaat om vier peated single malt whisky’s die vijf jaar oud zijn. Dit is The GlenAllachie Meikle Tòir reeks.
The GlenAllachie distilleerderij gaat met de Meikle Tòir reeks (uitgesproken als mee-kuhl tor) op jacht naar de perfect geturfde whisky uit Speyside. De naam van de reeks betekent dan ook ‘grote jacht’. In navolging van dit doel heeft de distilleerderij hoogwaardig turf uit St. Fergus gehaald om zo een speciale rookstijl te creëren in maar liefst vier whisky’s. Een daarvan is een gelimiteerde jaarlijkse release.

Drie basisexpressies en een limited edition

De eerste expressie, The Original, heeft vijf jaar in first fill bourbon vaten van Amerikaans eikenhout en roggevaten gerijpt. De whisky voor The Sherry One is daarna in Pedro Ximénez en Oloroso shery vaten gegaan. Voor The Cinquapin One ging de whisky in gelijknamige vaten uit de Northern Ozark regio van Missouri.
Alle drie de basisexpressies van The GlenAllachie Meikle Tòir reeks hebben hierdoor een PPM (Parts per million) van 35 gekregen, wat de rokerigheid van de drank aantoont. De jaarlijkse expressie The Turbo onderging een iets andere rijping dan de drie andere expressies. Deze whisky ging vijf jaar in virgin Amerikaans eikenhouten en Oloroso sherry vaten. Dit heeft voor een PPM gezorgd van maar liefst 71, ofwel een erg rokerige whisky.
Billy Walker, meesterdistilleerder, met Ronan Curry, de assistant blender en William Kewley, Warehouse Manager bij The GlenAllachie.
Billy Walker, meesterdistilleerder, met Ronan Curry, de assistant blender en William Kewley, Warehouse Manager bij The GlenAllachie.

Wat zijn The GlenAllachie Meikle Tòir whisky’s?

De whisky’s in de Meilke Tòir serie zijn voor Billy Walker, meesterdistilleerder bij The GlenAllachie, een mijlpaal. Hij is ontzettend blij met de resultaten. Hij heeft de vier expressies ook van tasting notes voorzien. Hieronder zetten we ze op een rij, samen met het percentage ABV en de prijs van de whisky’s.
Meikle Tòir The Original, 5 Year Old
Gebotteld op 50 procent ABV
Neus: Bakkruiden, gebrande honing en geroosterde koffiebonen, gevolgd door hazelnoten, gerookte amandelen en butterscotch.
Smaak: Zoete turf met rijke chocolade en heidehoning, gevolgd door kaneel, gember en eiken gerookte suiker.
Prijs: 51 pond (omgerekend ongeveer 59 euro).
Meikle Tòir The Sherry One, 5 Year Old
Gebotteld op 48 procent ABV
Neus: Aroma’s van cederhout en het hout van een sigarenkistje met butterscotch, mokka, sinaasappelschil en hints van honing en pruimenjam.
Smaak: Donkere chocolade, gerookte honing en mokka, gevolgd door vijgenstroop, stroop en gebrande suiker, met een vleugje turfrook op de afdronk.
Prijs: 50 pond (omgerekend ongeveer 57 euro).
Meikle Tòir The Chinquapin One, 5 Year Old
Gebotteld op 48 procent ABV
Neus: Aroma's van smeulend eikenhout, verbrand zoethout en honingraat met wilde heide, gember, butterscotch en sinaasappelschil.
Smaak: Donkere chocolade, crème brûlée en geroosterde amandelen, gevolgd door kaneel, brosse toffee, anijs en aanhoudende kampvuurrook.
Prijs: 50 pond (omgerekend ongeveer 57 euro).
Meikle Tòir The Turbo, 5 Year Old
Gebotteld op 50% ABV
Neus: Manuka honing, versleten leer en rijke chocolade met hints van geroosterde hazelnoten, gedroogde sultana's en verbrande sinaasappelschil.
Smaak: Intense turf, heidehoning en mokka, gevolgd door gerookte specerijen, geroosterde kastanjes en verkoold eikenhout.
Prijs: 51 pond (omgerekend ongeveer 59 euro).
De Meilke Tòir whisky’s zullen binnenkort wereldwijd verkrijgbaar zijn. Waar de expressies in Nederland beschikbaar komen is nog niet bekend.
Foto's : The GlenAllachie

POPULAIR NIEUWS