Run op whisky in zakken in Kameroen door overheidsbesluit

Nieuws
vrijdag, 06 januari 2023 om 8:00
cameroon
In Kameroen is een ware run op lokale whisky die in een plastic zak geleverd wordt. De reden is dat de drank vanaf deze maand niet meer te koop is en whisky voor lokalen niet meer te betalen wordt. Vanaf 31 december 2022 is in heel het Centraal-Afrikaanse land de ‘whisky-zak’ in de ban gaan, wat grote gevolgen heeft voor de liefhebbers daar.
Al acht jaar geleden kondigde de Kameroense overheid aan dat er een ban op lokaal gestookte whisky zou komen. In een lab is namelijk bewezen dat de whisky-zak ontzettend schadelijk is voor de gezondheid en voor doden zorgt. Sinds die tijd wordt er door de Cameroonian Consumers Federation (FOCACO) gepleit voor een verbod. Dat de whisky verboden wordt is vervolgens door de overheid bevestigd, maar de ban werd uitgesteld tot 2016 zodat verkopers hun voorraad konden uitverkopen. De whisky, die in een plastic zak verkocht wordt, werd nog gedoogd tot aan 1 januari 2023, maar verdwijnt nu definitief uit beeld.

De whiskyzak is de whisky van de armen in Kameroen

Kameroense whiskydrinkers waren vanwege de ban massaal aan het kopen geslagen om de goedkope versie van de gouden drank in voorraad te krijgen. De whisky-zak heeft de reputatie als whisky van de armen in Kameroen. De lokale whisky heeft een alcoholpercentage van 42 procent en kost per zak slechts 100 tot 150 CFA franc (tussen de 15 en 23 eurocent). Een zakje bevat slechts 5 centiliter whisky, maar is nog altijd goedkoper dan een glas in de bar.
Radio France International sprak een tweetal drinkers van de whisky-zak. Ismaël meldt dat hij het simpelweg niet kan betalen om naar een bar te gaan om daar 650 CFA neer te leggen voor een glas whisky. Hij koopt daarom veel liever een whisky-zak. Ebeneze meldt op zijn beurt dat men weet dat de whisky niet gezond is. Hij voegt eraan toe dat iedereen ooit moet sterven en dat hij liever de whisky drinkt én sterft dan zonder de drank te leven.
Of de whisky-zak na de overheidsban direct definitief uit het straatbeeld verdwijnt, is nog maar de vraag. Gezien de run op de drank lijkt het erop dat de voorraden zich nu verplaatsen naar mensen thuis, die hier vervolgens nog een hele tijd mee gaan doen. Vervolgens zullen er ongetwijfeld nog illegale stokerijen zijn die de drank ondanks het verbod blijven stoken als Moonshine.
Wist je dat we ook whisky's recenseren? Houd onze review pagina in de gaten
Steun Whisky Monkeys met een donatie

POPULAIR NIEUWS