Worden dit de Ardbeg whisky's voor Ardbeg Day 2025?

Nieuws
maandag, 22 juli 2024 om 8:00
ardbeg committee eureka smokiverse whisky
Ardbeg Committee wordt een kwart eeuw oud en het lijkt erop dat Ardbeg dit gaat vieren met een paar zeer exclusieve single malt whisky's. In de online TTB-database voor labels is namelijk een tweetal etiketten opgedoken die wijzen op een feestje voor Committee-leden.
In de online TTB-database worden regelmatig nieuwe labels voor whisky’s vastgelegd. Dit gebeurt door distilleerderijen en whiskymakers voor een eventuele toekomstige release. Hoewel in veel gevallen de godendrank vaak even later verschijnt, blijft het soms bij een label.

Ardbeg Committee 25 jaar oud

De Ardbeg Committee is opgericht op 1 januari 2000 en wordt in 2025 een kwart eeuw oud. De Ardbeg fanclub is gratis voor whiskyliefhebbers die graag meer over Ardbeg willen weten en graag een dram van het merk drinken.
Via Ardbeg Committee worden leden op de hoogte gehouden van nieuws en de distilleerderij. Regelmatig verschijnen er ook speciale Ardbeg Committee bottelingen of speciale edities met een speciaal Ardbeg Committee label.
Voor de viering van de 25e verjaardag van de club lijkt Ardbeg iets in petto te hebben voor de leden: twee Ardbeg single malt whisky's. Het gaat om de Ardbeg Eureka! en de Ardbeg Smokiverse expressie.

Wat is de Ardbeg Eureka! single malt whisky?

De eerste van de twee etiketten die in de TTB-database opgedoken zijn, is de Ardbeg Eureka! whisky. Het label voor deze expressie geeft veel informatie weg. Op het voorste label van de Eureka is een afbeelding te zien van een flinke rookwolk waaruit een ketel, een vat en verschillende tekens tevoorschijn komen.
Daaronder is te lezen dat dit de ultieme Islay single malt is en dat de whisky het resultaat is van experimenten van een select groepje Committee-leden. Deze mensen hebben uiteindelijk een whisky gemaakt die alle fans moet bekoren. Wordt de ttiel 'The ultimate Committee bottling' waargemaakt?
De single malt whisky is gestookt van geroosterd mout dat eerst in ex-bourbon vaten gerijpt is. Daarna is de drank in Pedro Ximénez vaten gegaan. Het label omschrijft een smaakprofiel van zoute tonen van zeewier, zoete kaneel, rozijnen die bedekt zijn met pure chocolade en smeulende kooltjes. De drank wordt gebotteld op 52,2 procent alcohol by volume (ABV).

Wat is de Ardbeg Smokiverse single malt whisky?

Het tweede etiket dat rondom de viering van het Ardbeg Committee jubileum vastgelegd is, gaat over de Ardbeg Smokiverse expressie. Het label verklapt dat ook deze single malt een experimentele whisky is.
Er is namelijk gebruik gemaakt van 'High Gravity Mashing', waardoor een wort met hoge dichtheid is ontstaan. Hieruit is vervolgens een spirit gestookt met een uitgebreid smaakprofiel.
Het label voor de achterkant van de fles verraadt tonen van rijpe gerst en aromatische rook in de neus. Op de tong heeft de expressie tropisch fruit en kruidnagel om in de afdronk smaken van geturfd mos en sintels van een kampvuur te geven. Het alcoholpercentage van deze expressie is 48,3 procent.

Wanneer komen de Ardbeg Committee Eureka! en Smokiverse whisky's uit?

De TTB-database geeft nooit informatie over de prijs of de mogelijke releasedatum van een whisky. Van deze Ardbeg single malt whisky's is dan ook niet vermeld wat een fles gaat kosten en wanneer liefhebbers deze mogen verwachten.
Toch is er op de labels iets te vinden dat op een mogelijke releasedatum wijst. Zo staat op het etiket van de Smokiverse expressie het volgende:
'Deze Ardbeg Day malt is een primeur voor de distilleerderij.'
Dit zou erop kunnen duiden dat de single malt whisky op Ardbeg Day 2025 uitkomt. Dat zou dan eind mei volgend jaar worden.
Gerechten met Schotse whisky Image
Gerechten met Schotse whisky
EUR29.5
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS