Hoe interessant is het om whisky te kopen in Dubai?

Nieuws
door Monkey
donderdag, 12 januari 2023 om 12:00
dubai
Een reisje naar Dubai is net wat interessanter geworden voor liefhebbers van whisky. Het land schrapt de belasting op alcohol in poging om toeristen aan te trekken. De maatregel is niet definitief, maar is bedoeld als test.
Twee alcoholretailers, Maritime and Mercantile International (MMI) en African+Eastern, die aan de staat gelieerd zijn, maakten deze wijziging via hun sociale media-kanalen bekend met leuzen als ‘Tax Free’ en ‘No Cost’.
Volgens MMI is het nu makkelijker dan ooit om alcohol te kopen in het land. Naast de belasting van 30 procent op alcoholhoudende dranken zoals whisky is er een omzetbelasting van toepassing op alcohol van 5 procent. Alleen die laatste blijft nu overeind. De maatregel lijkt al van kracht te zijn, maar is nog niet officieel bevestigd door overheidsinstanties.

Wat ga je daarvan merken?

Door de maatregel zakken de drankprijzen enorm en dat niet alleen voor particulieren. Voor de horeca zullen de prijzen ook zakken, al is niet het niet duidelijk of toeristen in de verschillende gelegenheden hier direct iets van zullen merken. Eerder kostte een biertje ruim twaalf euro en kon je al een cocktail (of een glas whisky) krijgen vanaf ongeveer veertien euro.

Mag je zomaar drinken in Dubai?

Voor niet-moslim consumenten geldt vooralsnog overigens dat er verplicht een alcohollicentie bij de politie opgehaald dient te worden, tenzij ze toeristen zijn die in een hotel verblijven. Met deze licentie kan er 30 dagen legaal gedronken worden, maar zodra je zonder licentie ergens een drankje doet loop je het risico op een boete of zelfs een celstraf. Hoewel de licentie nog steeds vereist is, is ook op dat gebied goed nieuws. Deze is namelijk tijdelijk gratis gemaakt. Je zou het bijna in onze rubriek Wist je Dat verwachten.
Dubai versoepelde de afgelopen jaren de regels omtrent alcohol al behoorlijk. Zo mocht er tijdens de ramadan overdag drank gekocht worden en kon er tijdens de covid-lockdowns alcohol bezorgd worden. Deze nieuwe stap is een poging om het toerisme verder te stimuleren en de concurrentie aan te gaan met landen als Abu Dhabi. Dit emiraat heeft de afgelopen tijd op zijn beurt namelijk ook campagne gevoerd rondom alcohol. Zo schrapte Abu Dhabi in 2020 het alcoholvergunningensysteem en werd daar de ‘Experience Abu Dhabi’-campagne gelanceerd. Deze is erop gericht om meer toeristen naar het emiraat te trekken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 7 juli 2024.

POPULAIR NIEUWS