Wist je dat er ooit een heuse whisky-oorlog was?

Rubrieken
door Monkey
dinsdag, 24 januari 2023 om 15:00
whisky weetjes
Het is weer tijd voor een leuk nieuwtje uit de whiskywereld. Welkom bij een nieuwe Wist je dat? is dat vaak niet. Alleen deze whisky-oorlog ging er behoorlijk vredig aan toe, al heeft hij ruim een halve eeuw geduurd.
De whisky-oorlog is een oorlog als geen andere. Zoals vaak het geval is bij een oorlog, is ook deze strijd begonnen als een territoriaal geschil. Om precies te zijn ging het hier om een eiland genaamd Tartupaluk (Groenlands) ofwel Hans Island (Engels voor het Deense Hans Ø). Het eiland is een onbewoond gebied van ongeveer 1,3 kilometer in de straat Nares, 300 kilometer van Qaanaaq, een plaats in Groenland.
Omdat het eiland tussen Canada en Groenland in ligt, claimden beide landen eigendom over de plek. De reden: de natuurlijke rijkdommen van het Noordpoolgebied. Ja, als je het eiland even door Google haalt, merk je al direct dat dat een beetje gek is, want Hanseiland is niet meer dan een grote steen in het water. Toch is er een fikse strijd om gevoerd die op zijn zachts gezegd bijzonder verliep.
In 1973 bepaalden Canada en Denemarken (waar Groenland bij hoort) waar de grens door de Straat van Nares moest komen. Precies in die waterstraat ligt het eiland en dus ontstond er een discussie. Want van wie was dat eiland dan? Beide landen vonden dat het hun gebied was en dus was het touwtrekken om de enorme steen. De Deense minister van Groenlandzaken vond er in 1984 het zijne van en reisde af naar het eiland. Hij plantte er een vlag en plaatste er een fles whisky bij met een briefje: ‘Welkom op het Deense eiland’.
Dat ging er bij Canada natuurlijk niet in en dus moest Canada op pad om haar eigen vlag te planten, natuurlijk samen met een fles Canadese drank. Sindsdien hebben beide landen talloze keren afgereisd naar Hanseiland om er een vlag te planten met een fles  drank en natuurlijk de nodige briefjes. Er is geen wapen getrokken en er is niemand gewond geraakt (althans, niet door de strijd), maar de oorlog had wel een stempel gekregen: de whisky-oorlog.
Hans Island - Beeld: Wikimedia, by Toubletap - Own work, CC BY-SA 3.0
Hans Island - Beeld: Wikimedia, by Toubletap - Own work, CC BY-SA 3.0

Whisky-oorlog na ruim een halve eeuw voorbij

In juni 2022, heel recent dus nog, is de oorlog om Hans Island eindelijk beslecht. Er zijn daarbij geen verliezers, maar alleen maar winnaars. Waarom? Het eiland is minutieus door tweeën gedeeld, waarbij zowel Canada als Denemarken de helft hebben gekregen. Of de vele flessen die er inmiddels lagen gezorgd hebben voor en flinke toost, is niet gemeld, maar de Deense minister Kofod van Buitenlandse zaken was blij met het resultaat.
Zo kun je een oorlog dus ook uitvechten. Gewoon met een goed gesprek en een glas whisky.
Wist je dat we ook een heleboel whiskyprijzen weggeven? Lees er alles over op deze pagina!

POPULAIR NIEUWS