Wist je dat je whisky ooit bij de kapper kon krijgen?

Nieuws
dinsdag, 09 april 2024 om 15:00
barbershop whisky
Whisky is een veelzijdige drank dat je in alle vormen en maten tegenkomt. Je drinkt het neat, on the rocks, in een cocktail of hoe je maar wil. De drank vind je ook op verschillende plekken zoals de lokale slijterij of de whiskyspeciaalzaak. Maar wist je dat whisky ooit ook bij de kapper te krijgen was?
Als je nu een kapper belt, dan doe je dat waarschijnlijk voor een knipbeurt of om je haar een zomers kleurtje te geven. In sommige gevallen kun je zelfs een compleet pakket afnemen, met een uitgebreide haarverzorging en bij mannen een complete scheerbeurt.
Eén ding waar je in elk geval niet op hoeft te rekenen bij de kapper is een glas whisky. Maar dat was vroeger wel anders. Toen werd het levenswater namelijk regelmatig geschonken voor klanten.

Whisky bij de kapper, hoe zit dat?

In de 15e eeuw werd er voor het eerst gesproken over whisky, of ‘aqua vitae’. De kapper, of eigenlijk de barbier, hield zich in deze tijd bezig met hele andere dingen dan alleen knippen en scheren.
In 1505 was Edinburgh’s Guild of Surgeon Barbers actief. Vanuit Koning James IV, die tussen 1473 en 1513 in Schotland regeerde, had het gilde een monopoly gekregen op het stoken van whisky in Edinburgh. De koning nam zelf flink wat van de godendrank af bij het gilde, maar de ‘gewone burger’ kon er ook voor bij de barbier terecht.
Whisky werd in deze tijd overigens niet alleen gedronken om er simpelweg van te genieten. Het was een soort medicijn dat allerlei voordelen kende. Zo werd er ooit gezegd dat whisky onder andere goed was voor de spijsvertering, hielp tegen tandenklapperen, rillingen tegen ging, voordelen voor het hart had. Daarnaast zou whisky er ook voor zorgen dat men minder snel verouderde en dat de jeugd versterkt werd.
Dat barbiers ook chirurgische ingrepen deden is tot op de dag van vandaag nog te herleiden. De kapperspaal die je soms tegenkomt op de gevel van een kapperszaak heeft namelijk kleuren die nog steeds naar de oude tijden verwijzen.
Lees ook onze andere Wist je Dat-artikelen.
Foto: Pixabay
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.